SLOBODA, SREĆA, ZABRINUTOST

FOTO: JUTARNJI U PRIŠTINI NA 10. GODIŠNJICU KOSOVSKE NEOVISNOSTI Pogledajte kako je bilo na spektakularnom koncertu Rite Ore pred 300.000 ljudi

 
Nastup Rite Ore u Prištini
 Ognen Teofilovski / REUTERS

Vozimo se taksijem tvrtke Dallas Bulevarom Billa Clintona, potom Ulicom Georgea Busha idemo prema centru. S lijeve strane je kafić Route 66, a preko American Scholl of Kosova. Ulice su okićene zastavama, ali na osnovi njih strancu nije lako steći dojam u kojoj se državi nalazi.

Sve je izmiješano u Prištini, glavnom gradu najnovije europske države, na desetu godišnjicu neovisnosti. Za ovo doba godine vrijeme je prelijepo i ulice su pune ljudi. No, nema oduševljenja ni euforije. Očita je opčinjenost kosovskih Albanaca Amerikom, i to je vidljivo na svakom koraku. Uz zastave Kosova i Albanije svugdje se stavljaju one američke, često i prve. Stanovništvo Kosova ima kolektivu memoriju i vjeruje kako svoju slobodu duguje prije svega Americi.

Svjetske zvijezde

I na ovaj velik dan glavne poruke za neovisnost koje se objavljuju u specijalnim televizijskim emisijama su one bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, američkoga generala Wesleyja Clarka i nekadašnje državne tajnice Madeleine Albright. Poruke svojih političara uglavnom ignoriraju. Većina s kojima razgovaramo kaže da se ne mogu ponositi političarima, ali se ponose kosovskim Albancima koji su postigli svjetsku slavu, a nisu zaboravili svoje korijene. Jedna od njih je Rita Ora koja je besplatno došla održati veliki koncert u Prištini na Trgu Majke Tereze.

Pogledajte fotogaleriju s koncerta Rite Ore.

Druga svjetski slavna kosovska pjevačica Dua Lipa na Instagramu je, obučena u albansku i kosovsku zastavu, poslala dirljivu poruku za neovisnost, poruku da je ponosna na svoje korijene i najavila da će uskoro doći na Kosovo.

U kafiću u centru Prištine susreli smo Besnika Sahatçiua, oca Rite Ore. Ponosan je što svjetska slava nimalo nije utjecala na to da njegova kći zaboravi svoje korijene.

Integracija

Građani Kosova neovisnost slave miješanim emocijama. Sretni su što imaju državu, ali su razočarani situacijom. Kosovo je još uvijek nedovršena država, a njezini građani izolirani. Jedini su u regiji koji i dalje ne mogu putovati u europske države bez viza. Iako ga je priznalo 116 država, i većina članica Europske unije i NATO-a, još uvijek nisu uklonjene sve prepreke za međunarodne integracije. Rusija stavlja prepreka članstvu u UN-u, Španjolska u integracijama prema EU, Srbija i BiH u regionalnim integracijama.

Kosovski Srbi ne slave. Kanal državne televizije na srpskom programu ne odaje dojam da je uopće kosovski. Oni ne vide razlog za slavlje.

Na sjever Kosova Albanci uglavnom ne idu. Onako kako se u ostatku Kosova vide američke i albanske zastave, tako se na sjeveru Mitrovice mogu vidjeti srpske i ruske. To je dokaz koliko je društvo i dalje podijeljeno, a sve se više govori i o mogućnosti de jure podjele Kosova. Tu ideju sve više gura Beograd, ali se zasad tome oštro protive glavne zapadne države.

Ono što muči građane Kosova, i Albance i Srbe, jesu nezaposlenost, korupcija i organizirani kriminal. Iako dugo nema međuetničkih incidenata, i jedni i drugi sve više svoju budućnost vide u odlasku van.Na desetu godišnjicu neovisnosti ipak se više primjećuje osjećaj nezadovoljstva i razočaranja, nego euforije. Prisjećanje na ono što su prošli u vrijeme Miloševićeva režima i rat čini ih sretnim. Proglašenje neovisnosti doživjeli su kao jedan od najvažnijih dana u svom životu jer se neovisnost veže i uz slobodu koju nisu imali, ali su imali veće nade da će im život biti bolji.Jedan od razočaranih je Mehdi Menxhiqi, skladatelj kosovske himne, koji optužuje političare da su mu uništili san. “Dopustili smo da čobani postanu milijunaši, a akademici se prodaju čobanima”, kaže on u razgovoru za poseban broj Koha ditore, vodećeg dnevnog lista na Kosovu.

Nacionalni simboli

Ni kosovska himna, ni zastava nisu se još uvijek primile među građanima. Himna nema tekst jer je tako tražila međunarodna zajednica koja je uvjetovala da himna i zastava ne smiju imati etničke elemente. Plava zastava sa žutom kartom Kosova i šest zvjezdica smatra se nametnutom. Većina kosovskih Albanaca i dalje kao svoju zastavu vidi albansku etničku zastavu koja je i zastava države Albanije.

Kosovo želi integraciju u EU, ali se opsjednutost Amerikom i smanjenje povjerenja u Europsku uniju na Kosovu povećava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:19