ELEKTROINCIDENT

FOTO: KAOS U AMERIČKOM VELEGRADU Centar San Francisca sedam sati bio bez struje, život se paralizirao

 REUTERS

Nestanak električne energije u San Franciscu koji je trajao sedam sati izazvao je zastoje u radu prometne signalizacije, paralizirao poslovanje i zaustavio slavne tramvaje.

Nestanak električne energije izazvao je požar u trafostanici elektrane PG&E Corp., a paralizirao je financijsku četvrt San Francisca u kojoj se nalaze brojne banke i tehnološke tvrtke.

Workers open doors at a temporarily closed Gap clothing store during a major power outage in San Francisco, California, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Stephen Lam - RTS13DPF
REUTERS

Struje je nestalo nešto poslije devet sati ujutro i u jednom je trenutku bilo pogođeno gotovo 90 tisuća potrošača, priopćio je PG&E. Uzrok požara bio je kratki spoj u trafostanici, objasnio je glasnogovornik PG&E-a Paul Doherty.

Zaposlenici koji se nisu mogli koristiti dizalima ni svojim karticama izišli su na ulice u potrazi za otvorenim kafićem ili mjestom pod suncem kako bi uživali u neobično toplom danu. Ostali su jednostavno otišli kući, pa su se na trajektnim linijama stvorili veliki redovi.

A closure sign is seen at a bar during a major power outage in the Financial District in San Francisco, California, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Stephen Lam - RTS13DP9
REUTERS

U gradu su se stvorile prometne gužve, a hitne službe morale su odgovoriti na 20 poziva za spašavanje ljudi iz zaustavljenih liftova, priopćila je gradska vatrogasna služba. Ozlijeđenih i smrtno stradalih nije bilo. No, mnoge tvrtke, od kafića do velikih banaka bile su paralizirane.

A firefighter works on a fire extinguisher outside a Pacific Gas and Electric (PG&E) substation after a fire broke out in San Francisco, California, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Stephen Lam - RTS13DOW
REUTERS

Wells Fargo & Co zatvorio je 13 bankovnih podružnica i četiri uredske zgrade, dok je njujorška burza priopćila da je trgovanje u San Franciscu nakratko zaustavljeno. Zaposlenici u uredima Goldman Sachsa poslani su kući.

I druge banke zatvorile su svoje poslovnice, a u gradu koji se ponosi svojim tehnološkim napretkom blagajnici su se nakratko morali vratiti zastarjelom načinu provlačenja kartica.

Bez struje je ostala 21 škola, ali one su normalno radile, a najmanje tri bolnice morale su se osloniti na pomoćne generatore i otkazati sve operacije osim hitnih te uputiti hitne pacijente u druge ustanove.

Dostava električne energije uspostavljena je za sve potrošače u 18 sati, izvijestio je PG&E.

"Radnici su ušli u trafostanicu i procjenjuju štetu te počinju popravke", rekao je Doherty.

Zračna luka u San Franciscu nije pogođena nestankom električne energije, a izvor iz ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da nema dokaza da se radio o terorizmu.

Glasnogovornik FBI-a rekao je da agencija promatra incident, ali ga ne istražuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 22:22