ZABRANA BORBE

FOTO Kraj krvave fieste: Pogledajte kako je izgledala posljednja korida u Barceloni!

Nakon odluke Katalonije, niz gradova, uključujući i Madrid, donijelo je odluke u kojima koridu proglašavaju kulturnim nasljeđem

Nakon što je 180.000 ljudi u Kataloniji potpisalo peticiju protiv koride ova španjolska pokrajina prošle je godine izglasala zakon o zabrani borbe bikova.

Zakon u Kataloniji stupa na snagu početkom 2012. godine, ali kako je današnja korida, za koju su karte prodane rekodrnom brzinom, bila posljednja ove sezone, ušla je u povijest.

Inače, godišnje se u areni u Barceloni održavalo 15-ak korida, a u ostatku Španjolske oko 1000. Zbogom koridi u Barceloni su rekli neki od najpoznatijih španjolskih matadora.

Borbe se širile

- To je tako lijepa arena, s velikom tradicijom u borbi bikova, ali i simbol nacionalnog slavlja - izjavio je za Associated Press matador Julian Lopez.

Borbe s bikovima stoljećima se održavaju u Španjolskoj, odakle su se proširile i u Portugal, južnu Francusku i neke latinoameričke države.

Umjetnička inspiracija

Korida je bila i česta umjetnička inspiracija koju su na svojim slikama ovjekovječili Francisco Goya, Edouard Manet i Pablo Picasso.

Ernest Hemingway bio je toliko fasciniran kada je prvi put vidio koridu da mu je poslužila kao inspiracija za kultno djelo “Sunce se ponovno rađa”.

Prava životinja

Katalonija je prva pokrajina u kontinentalnoj Španjolskoj koja je donijela zabranu, no na Kanarskim su otocima borbe bikova zabranjene još od 1991. godine. Zabrana koride u Kataloniji velikim je dijelom rezultat činjenice da u svijetu raste svijest o pravima životinja.

Dok brojni protivnici nazivaju koridu barbarskim činom, katalonski nacionalisti u zabrani borbe s bikovima vide novu pobjedu u borbi za svoju različitost od ostatka Španjolske. Nakon prošlogodišnje odluke katalonskog parlamenta niz španjolskih gradova, uključujući i Madrid, donio je odluke u kojima koridu proglašavaju kulturnim nasljeđem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 14:04