ELITA U BUCKINGHAMSKOJ PALAČI

FOTO: KRALJEVSKA RASKOŠ ZA TRUMPOVE Trump 'zakunjao' tijekom večere, Princ Harry i Meghan nisu došli, a premijerka u odlasku pokazala dekolte...

 
 Reuters, Profimedia

Nakon što je jučer navečer uživao u svečanoj večeri ui drućenju s članovima kraljevske obitelji, američki predsjednik Donald Trump danas će na poslovnom forumu i s britanskom premijerkom Theresom May raspravljati o planovima za sporazum o slobodnoj trgovini koji bi stupio na snagu nakon izlaska te zemlje iz Europske unije.

Istodobno, na ulicama središta Londona organiziran je veliki prosvjed protiv američkog predsjednika koji bi trebao početi u 11 sati. Na njemu će govoriti i vođa laburista Jeremy Corbyn, koji planira govoriti "u ime svih koje je napala Amerika, u svijetu, ali i u Velikoj Britaniji".

Vođi laburista, koji je odbio pozivnicu da nazoči sinoćnjoj svečanoj večeri, pridružit će se druge političke srtanke, uključujući Liberalne demokrate i Zelenu stranku. Prosvjedi će se održati i u drugim gradovima Velike Britanije poput Birminghama, Glasgowa, Edinburgha, Oxforda...

Oko 20.000 policajaca okupiralo je centar Londona, a procjenjuje se da troškovi osiguranja dosežu iznos od 20 tisuća eura. Organizatori prosvjeda tvrde da će na ulice Londona, između Trafalgar Squarea do Trga Parlametna izaći čak 250.000 ljudi.

Trump će se danas ponovno susresti s premijerkom May, posljednji put prije nego što ona u petak podnese ostavku na mjesto premijerke. U ponedjeljak je preko Twittera poručio da je prvog dana posjeta Britaniji vidio gomile ljudi koji su mu priredili dobrodošlicu, ne propustivši spomenuti da je očekivao poplavu lažnih vijesti o izmišljenim prosvjednicima.

Trumpu će biti teško zatvoriti oči na današnja događanja. Uoči službenog početka prosvjeda okupljeni prosvjednici na Trgu Parlamenta otkrili su ogromni balon koji predstavlja bebu Trumpa. Navodno bi balon, pišu britanski mediji, trebao letjeti iznad Londona puna dva sata.

Oko 10.30 sati predsjednik Trump helikopterom je došao do Buckinghamske palače, odakle je automobilom krenuo prema obližnjoj Palači Svetog Jakova, gdje će se održati poslovni forum.

Premijerka May Trumpu će pokloniti Churchillov privatni nacrt Atlantske povelje, koja je poslužila kao temeljni tekst za početak rada Ujedinjenih naroda. Trump svoj prezir prema UN-a nikada nije skrivao, a ovaj poklon neizbježno se može opisati kao oproštajni udarac premijerka koja Trumpu želi istaknuti značaj multilateralizma i svjetskom poretku koji počiva na poštivanju pravila.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je večerao u Buckinghamskoj palači, gdje ga je ugostila kraljica Elizabeta II.

U.S. President Donald Trump, First Lady Melania Trump and Britain's Queen Elizabeth pose at the State Banquet at Buckingham Palace in London, Britain June 3, 2019. Doug Mills/Pool via REUTERS
REUTERS
Donald Trump, kraljica Elizabeta II. i Melania Trump

Na svečanom državnom banketu organiziranom za 170 gostiju, Trump se zahvalio britanskoj monarhiji na "ljubaznom gostoprimstvu" i "dugogodišnjem prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Nakon zdravice, američki predsjednik izjavio je kako je "kraljica divna i veličanstvena žena koju krasi izniman duh dostojanstva, dužnosti i patriotizma".

U.S. President Donald Trump and Britain's Queen Elizabeth raise their glasses to make a toast at the State Banquet at Buckingham Palace in London, Britain, June 3, 2019. Dominic Lipinski/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Donald Trump i kraljica Elizabeta II.

Britain's Queen Elizabeth makes a speech as U.S. President Donald Trump listens at the State Banquet at Buckingham Palace in London, Britain, June 3, 2019. Dominic Lipinski/Pool via REUTERS
REUTERS
Donald Trump i kraljica Elizabeta II.

- Dok se prisjećamo naše zajedničke baštine i pobjede u Drugom svjetskom ratu, večeras potvrđujemo i naše zajedničke vrijednosti koje će nas dugo ujedinjavati u budućnosti - slobodu, suverenitet, samoodređenje, vladavinu prava i poštovanje za prava koja nam je dao svemogući Bog... Od Drugog svjetskog rata do danas, Njezino Veličanstvo stoji kao stalni simbol tih neprocjenjivih tradicija - rekao je Donald Trump.

Britain's Queen Elizabeth II, Camilla, Duchess of Cornwall and U.S. first lady Melania Trump during the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS
Melania Trump, kraljica Elizabeta II. i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

No dok je kraljica držala svoj dio govora, kamere su u jednom trenutku snimile američkog predsjednika čvrsto zatvorenih očiju zbog čega su se korisnici društvenih mreža odmah našalili na njegov račun zaključiviši kako je "nepristojni Trump nakratko - zaspao".

Osim toga, Donald je na večeri Elizabetu II. prijateljski tapšao po leđima, iako strogi protokol zabranjuje ikakvo dodirivanje kraljice.

U trodnevnom službenom posjetu Velikoj Britaniji je i prva dama Amerike, Melania Trump, a na večeri u Buckinghamskoj palači bila su i predsjednikova djeca - Ivanka Trump sa suprugom Jaredom Kushnerom, Donald Trump Jr, Eric Trump sa suprugom Larom i Tiffany Trump.

Ivanka Trump and Secretary of State for International Trade, Liam Fox arrive through the East Gallery during the State Banquet, on day one of the U.S. President's Donald Trump state visit, at Buckingham Palace, London, Britain, June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS
Ivanka Trump

S američkim predsjednikom družili su se i princ William te vojvotkinja Kate Middleton, dok su princ Harry i Meghan Markle, koja je na rodiljskom dopustu, izostali. Harry je bio tek na privatnom ručku, ali držao se podalje od Trumpovih, koji su se nalazili na drugom kraju dvorane u Galeriji kraljevskih fotografija. Družio se tek s Ivankom Trump.

Naime, njegova supruga vojvotkinja od Sussexa gorljivi je protivnik Trumpove vlasti, o čemu je otvoreno pisala na društvenim mrežama, prije nego što je postala članiva kraljevske obitelji. No nije to jedini razlog ignoriranja, jer britanski mediji podsjećaju kako je Trump jednom prilikom izjavio kako je Meghan Markle baš gadne naravi (eng. nasty).

The Queen hosts a State Banquet for the US State Visit at Buckingham Palace, London, UK, on the 3rd June 2019.

Picture by Victoria Jones/WPA-Pool.
03 Jun 2019, Image: 442612401, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Kate Middleton

Kate Middleton i ovaj put odala je počast pokojnoj princezi Diani noseći njezinu legendarnu tijaru od bisera i dijamanata.

Inače, tijara je dizajnirana još 1914. godine za kraljicu Mariju, nekoliko puta nosila ju je i kraljica Elizabeta II., a Diani je uručena kad se udavala.

The Duke and Duchess of Cambridge leave Kensington Palace to attend the State Banquet for the US State Visit at Buckingham Palace, London, UK, on the 3rd June 2019.
03 Jun 2019, Image: 442517380, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Kate Middleton

Na banketu je bio princ Charles sa suprugom Camillom, a došla je i premijerka u odlasku Theresa May, koja je mnoge iznenadila hrabrim odabirom haljine prilično duboka dekoltea.

Duchess of Cornwall and Robert Wood Johnson, the United States Ambassador to the United Kingdom arrive at the State Banquet at Buckingham Palace in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS
Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

Na jelovniku se, između ostaloga, našla i janjetina poslužena s nadjevom od bilja, proljetnim povrćem i umakom od luka, poslužen je i file iverka s mousseom od potočnice, šparogama te krasuljicom, a pilo se Château Lafite Rothschild 1990 vino, koje se prodaje po cijeni od 1400 funti po boci.

The Queen hosts a State Banquet for the US State Visit at Buckingham Palace, London, UK, on the 3rd June 2019.

Picture by Victoria Jones/WPA-Pool.
03 Jun 2019, Image: 442612212, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Theresa May i princ William

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:20