DRAMA

FOTO: KRVAVA OPERACIJA KOMANDOSA PROTIV PILOTA KOJI JE POKUŠAO IZVESTI DRŽAVNI UDAR U VENEZUELI Njegova sudbina nejasna: 'Ranjeni smo, ubijaju nas...'

 
 REUTERS

Nekoliko je osoba poginulo, među njima dvojica policajaca, a pet je uhićeno u ponedjeljak u predgrađu Caracasa, u velikoj akciji sigurnosnih snaga na skrovište bivšeg venezuelskog policajca koji je u lipnju iz helikoptera napao zgrade vlade, prenose agencije.

"Članovi te terorističke skupine koji su pružali otpor ubijeni su, a petorica su uhićena", objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju u kojem pobunjenike naziva "teroristima."

Police officers stand guard at a checkpoint during a shootout between security forces and rogue Venezuelan helicopter pilot Oscar Perez, in Caracas, Venezuela January 15, 2018. REUTERS/Marco Bello
REUTERS

U tekstu se ne kaže kakva je sudbina pobunjenog pilota Oscara Pereza koji je postao poznat u vrijeme velikih prosvjeda protiv predsjednika Nicolasa Madura tijekom kojih je 125 osoba ubijeno između travnja i srpnja, piše agencija AFP.

Perez se krio u siromašnoj četvrti El Junquito, a u ponedjeljak je okrvavljena lica u gotovo desetak dramatičnih snimaka na Instagramu tvrdio da su opkoljeni, da ih policajci tuku projektilima i poručio: "Ranjeni smo... ubijaju nas".

"Dvojica policajaca preminula su od zadobivenih ozljeda, a petorica su teško ranjena", kaže se u priopćenju venezuelske policije.

Tactical police members are seen as they drive on their way to a shootout with rogue Venezuelan helicopter pilot Oscar Perez, in Caracas, Venezuela January 15, 2018. REUTERS/Marco Bello
REUTERS

Za Perezom je raspisana tjeralica pošto je iz ukradenog helikoptera bacio 27. lipnja četiri granate na Vrhovni sud i otvorio vatru na ministarstvo unutarnjih poslova, no nije izazvao žrtve. U prosincu je Perez sa svojom skupinom provalio u vojarnu Nacionalne garde odakle su, prema njegovim tvrdnjama oteli veliku količinu oružja. Akcije je opravdao borbom protiv tiranske vlade predsjednika Madura.

Socijalistička vlada naziva Pereza "fanatičnim, ekstremističkim teroristom" i mjesecima ga je lovila. Međutim, neki Madurovi kritičari pitaju se nisu li Perezovi napadi u dosluhu s vladom kako bi ova opravdala gušenja venezuelske oporbe.

"Napadači su kukavički napali snage reda dok su trajali pregovori", stoji u priopćenju u kojem se tvrdi da su Perezovi ljudi "pokušali detonirati vozilo napunjeno eksplozivom".

People look during a shootout between security forces and rogue Venezuelan helicopter pilot Oscar Perez, in Caracas, Venezuela January 15, 2018. REUTERS/Marco Bello
REUTERS

Agencija Reuters piše da je Perez bio akcijska filmska zvijezda te da se sam voli predstavljati kao James Bond ili Rambo čime je u dugotrajnu političku dramu u Venezueli unio nadrealističku notu.

Oporbeni vođe tražili su na Twitteru da se Perezu sudi i da se poštuje njegovo pravo na život jer u Venezueli nema smrtne kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51