OŠTRA RETORIKA

FOTO Masovni bojkot Ahmadinedžadova govora u UN-u: SAD i 27 članica EU-a napustile dvoranu

Napao je SAD zbog ropstva, Prvi i Drugi svjetski rat, nuklearnu bombu...
 AFP

Govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u Ujedinjenim narodima ponovno su, kao i prošle godine, bojkotirali američki diplomati. Napustili su Opću skupštinu UN-a za nastupa iranskoga čelnika koji je ovaj put napao SAD zbog ropstva, izazivanja dvaju svjetskih ratova, korištenja nuklearne bombe protiv bespomoćnih te nametanja i pružanja podrške vojnim diktaturama i totalitarnim režimima u azijskim, afričkim i latinameričkim državama.

Dvoranu UN-a napustile su i europske delegacije nakon što ih je oštro prekorio zbog podrške Izraelu. Čak 27 država članica Europske unije, uključujući Francusku, odlučilo je slijediti primjer SAD-a.

Ahmadinejad nije imenovao nijednu državu, ali je oštro napao SAD i njegove saveznike zbog odgovornosti za ratove, financijsku krizu te pozvao svjetske sile da plate odštetu za ropstvo.

- Oni službeno podržavaju rasizam. Vojnim akcijama unište zemlju i njihovu infrastrukturu, zatim opljačkaju bogatstva te zemlje i tako ih učine ovisnima - ustvrdio je iranski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:19