HEROJ LENJINGRADA

FOTO Na dnu rijeke Neve pronađen sovjetski tenk koji se borio protiv nacista u Drugom svjetskom ratu

Sovjetski tenk, koji je pomogao u obrani Lenjingrada od nacista tijekom Drugog svjetskog rata 'uskrsnuo' je iz svog dugogodišnjeg vodenog groba
In this photo taken on late Wednesday, Nov. 16, 2011, a floating crane lifts from the Neva river a KV-1 tank which was found underwater near Kirovsk, 50 kilometers (31 miles) east of St. Petersburg, Russia. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
 AP

Sovjetski tenk, model KV-1 , prema povijesnim zapisima potonuo je nakon njemačkog bombardiranja pontonskog most tijekom gotovo 900-dnevne njemačke opsade Lenjingrada u razdoblju od 1941.-'44. godine .

Vojni ronioci otkrili su ga još prošlog svibnja na dnu rijeke Neve u St. Peterburgu, gradu koji je do 1991. godine nosio Lenjinovo ime.

Stručnjaci tvrde da je tenk u dobrom stanju unatoč godinama provedenima na dnu rijeke. Tenk će na restouraciju, nakon ćega će biti izložen u muzeju ili će sudjelovati na slavnim ruskim vojnim paradama.

Unutar tenka nije pronađeno niti jedno ljudsko tijelo, stoga je jasno da se posada tenka uspjela spasiti. Vojni povjesničari pokušat će ući u njihov trag i složiti sve djeliće ratne priče potonulog KV-1. Inače, uspjeh Crvene armije u obrani Lenjingrada smatra se jednim od ključnih prekretnica Drugoga svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:49