NAKON PUNIH 15 MJESECI

FOTO: NAJSKUPLJI RATNI BROD NA SVIJETU ISPLOVIO NAKON DUGOG POPRAVKA Nosač aviona težak 13 milijardi dolara opet je na vodi, ali kritike se množe

 
USS Gerald R. Ford
 APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, u petak je isplovio na more nakon punih 15 mjeseci popravaka i nadogradnja u brodogradilištu Newport News Shipbuildinga u saveznoj državi Virginia, izvijestili su američki mediji.

Riječ o najnovijem američkom nosaču aviona, prvom u svojoj klasi, koji je zbog uvođenja novih tehnologija nekoliko puta "zapeo u razvoju", a i cijeli je program debelo premašio inicijalno predviđeni budžet razvoja i proizvodnje. Najveći problem na brodu predstavlja 11 dizala koji služe za dizanje oružanih sustava i opreme za borbene avione, ali se i novi elektromagnetski katapult pokazao kao problematičan.

Da je zbog mnogih zastoja i uvećanih troškova brod postao i političko pitanje, svjedoči i komentar republikanske zastupnice u Kongresu Elaine Luria koja je prošle srijede brod nazvala "usidrenom, plutajućom teglenicom s nuklearnim reaktorom". Njezin je komentar uzrujao je ministra mornarice SAD-a, Richard V. Spencera, koji je brzo reagirao.

, Image: 479279905, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
USS Gerald R. Ford

- Kad pogledam zastupnicu Luria i druge političare na Capitol Hillu koji konstantno umanjuju vrijednost Ford klase, pomalo se uzrujam. Naši suparnici nisu mogli tražiti bolji način širenja dezinformacija. I to zaista mislim - rekao je Spencer u Washingtonu. Luria mu je brzo odgovorila i rekla da je nadzor zakonodavca nad tim programom itekako potreban i podsjetila je da je Mornarica prihvatila brod iako nije bio dovršen.

- Mornarica je pažljivo rješavala probleme vezane uz prvi brod u klasi i to će i dalje raditi, Svi smo željni vidjeti demonstraciju moći ovog broda - kratko je odgovorio Spencer.

Konstrukcija Gerald R. Forda, koji je ime dobio po bivšem američkom predsjedniku počela je 2005. godine, kobilica je položena 2009. godine, na vodi je bio prvi put 2013. godine, a vrijeme njegovog početka službe bilo je predviđeno za rujan 2015. godine.

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 76 metara visine i masa od 100.000 tona pod punim teretom), ali će imati osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione - 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi. Pogon će osiguravati dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i osigurati da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha, pisao je Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

, Image: 479279906, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
USS Gerald R. Ford

Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), iako je njegova maksimalna brzina strogo čuvana tajna. Kroz brod prolazi više od 1200 kilometara optičkih kablova, a prostori za posadu dizajnirani su tako da budu znatno udobniji u odnosu na Nimitz klasu.

USS Gerald R. Ford imat će kapacitet za primanje do 75 zrakoplova i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena zrakoplova podijeljena u četiri eskadrile, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni zrakoplovi pete generacije, F-35C. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler zrakoplova specijaliziranih za elektroničko ratovanje (ometanje protivničkih senzora i oružja), četiri E-2D Hawkeye zrakoplova zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju zrakoplova tijekom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 23:00