DEMONSTRACIJE

FOTO: NASTAVLJA SE PRITISAK NA ORBANA Mađari prosvjeduju na državnoj televiziji tražeći neovisne medije i sudstvo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.12.2018. u 23:36

Hungarian national flag and smoke from flares are pictured during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS

 

Oko 2000 Mađara prosvjedovalo je u ponedjeljak u zgradi državne televizije tražeći neovisne medije i sudstvo, u posljednjem u nizu okupljanja koje ujedinjuje podijeljenu oporbu protiv politike premijera Viktora Orbana.

Demonstrators shout slogans during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS

Prosvjednici su izvikivali "Dolje Fidesz" (Orbanova vladajuća stranka), nosili transparente poput "TV je izgubila karakter javne televizije" i govorili da je televizija postala vladina PR služba.

A demonstrator wears a Guy Fawkes mask during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

S druge su strane bile stotine policajaca.

Zaštitari su ranije izbacili iz zgrade dvoje neovisnih zastupnika koji su željeli ući u studio i pročitati peticiju protiv onoga što nazivaju autoritarnim režimom.

People attend a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

Njih dvoje bili su među desetak zastupnika koji su proveli noć na televiziji prosvjedujući protiv Orbanove politike, nakon što je u nedjelju na ulice Budimpešte izašlo oko 10.000 ljudi.

People attend a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

Taj prosvjed nazvan "Sretan Božić gospodine premijeru" bio je četvrti i dosad najveći u tjedan dana protiv Orbana koji sve autoritarnije vlada Mađarskom.

A masked demonstrator poses in front of the riot police during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

Hodnja gradom protekla je mirno sve dok policija nije ispalila suzavac na prosvjednike ispred zgrade televizije.

Members of riot police stand guard during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

Orbanova stranka Fidesz poručila je da "kriminalci" stoje iza "uličnih pobuna" i optužila Georgea Sorosa, američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla da stoji iza prosvjeda.

Demonstrators and police are seen during a protest against a proposed new labor law, billed as the
REUTERS
 

Soros je oštar kritičar Orbana no odbacuje navode da stoji iza prosvjeda i smatra da takvim optužbama vlada želi stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Izdvajamo