ČUVENA KATEDRALA

FOTO: NEVJEROJATNE IDEJE ZA REKONSTRUKCIJU NOTRE-DAMEA Predlažu bazen ili ostakljeni vrt na krovu, neki su protiv obnove: 'Toranj možemo projicirati'

 
 Profimedia, Solent News

Budući da Francuska priprema objavu međunarodnog natječaja za obnovu, u nedavnom velikom požaru oštećene gotičke katedrale Notre Dame kako bi ponovo zablistala u svom punom sjaju, pojedini dizajneri već su objavili prve ideje.

Notre Dame de Paris. Versant nord avec la partie renforcee apres l'incendie qui a detruit la charpente de la cathedrale.//MASTAR_fourmy2636/1905051538/Credit:Mario-FOURMY/SIPA/1905051538, Image: 430984384, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako je osobno otvoren za suvremena rješenja u obnovi katedrale u smislu kako bi bila još fascinantnija nego dosad, a premijer Edouard Philippe izjavio kako bi se Notre Dame mogao obnoviti na način "prilagođen tehnikama i izazovima našeg doba". Očito, dale su takve izjave na volju mašti dizajnerskih i arhitektonskih studija diljem svijeta.

Dosad objavljene ideje vjerojatno neće zadovoljiti tradicionaliste koji se zalažu za obnovu koja će vratiti izgled identične gotičke katedrale iz 12. stoljeća čiju je temeljitu restauraciju u 19. vodio francuski arhitekt Eugène Viollet-le-Duc, dakle kakva je bila prije požara.

Neke od ideja smo mogli vidjeti već tjedan dana nakon požara 15. travnja, pa je tako francuska tvrtka Studio NAB predložila veliki krov poput staklenika. Neki od prijedloga su sadržavali park ili terasu, ili čak šumu s ravnim, vitražnim ili metalnim tornjem zvonika uništenom u požaru.

Nagrađivani arhitekt Vincent Callebaut pokazao je zapanjujući prijedlog obnove krova i tornja od stakla koji bi uključivao ostakljeni zimski vrt koji bi svake godine davao 21 tonu voća i povrća pa bi na taj način drevna katedrala postala moderna eco-friendly građevina.

Pictured: Architect Vincent Callebaut's stunning re-design of Notre Dame cathedral.

An award-winning architect has unveiled his grand plans for the fire-damaged Notre Dame cathedral spire which would even include a garden to grow 21 tonnes of fruit and vegetables each year.  Vincent Callebaut has submitted his innovative designs for the rebuild of the famous cathedral, which would transform it into a modern, eco-friendly building.

The architect's stunning plans would even see the cathedral in Paris, France, become self-sufficient, producing more energy than it consumes.  Mr Callebaut said this would be done through a special crystal glass on his incredible curved spire, which would absorb light and use it to power the building.  SEE OUR COPY FOR DETAILS.

Please byline: Vincent Callebaut/Solent News

© Vincent Callebaut/Solent News & Photo Agency
UK +44 (0) 2380 458800, Image: 431846966, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Solent News
Profimedia, Solent News

Talijanski studio Fuksas svoj prijedlog temelji na ideji svjetla s krovom i tornjem od kristala po uzoru na radove poznate francusku tvornice kristala Bacaarat. Tako bi sunce ulazilo u katedralu kroz krov, a noću bi krovište bilo osvjetljeno.

Britanski arhitekt Norman Foster predložio je piramidu u obliku kristala i nehrđajućeg čelika, dok primjerice Anthony Sejourne kaže da se uopće ne bi trebalo ponovno graditi, već da bi se toranj mogao projicirati pomoću svjetlosnih zraka.

"Nismo obvezni obnoviti sve identično", izjavio je arhitekt Alexandre Chassang, autor prijedloga staklenog tornja.

Studio iz Stockholma Ulf Mejergren Arhitekti (UMA) razradio je ideju bazena u obliku križa nadgledanog statuama 12 apostola koji pokriva cijelo područje krova.

View this post on Instagram

Our proposal for a new roof for Notre Dame. Our addition is a complementary spatial experience to the building that will match the awe of the great interior; a space for thinking and self-reflection. The spire is gone, but the twelve statues of the apostles that where put away during the restoration and managed to escape the fire, are once again back at the roof, now as guardians around a large public pool that occupies the whole roof. A cathedral is in our opinion not an isolated island in the urban fabric, it belongs to the city and to the people. The result will be a new meditative public space with unmatched views over Paris. #paris #archisource#architecture_hunter #arkitektur #architecture #archdaily #architecturefactor #art #architecturedaily @designboom #designboom #dezeen #notredame #ulfmejergrenarchitects

A post shared by ulfmejergrenarchitects (@ulfmejergrenarchitects) on

„Katedrala po našem mišljenju nije izolirani otok u urbanom tkivu i pripada gradu i ljudima ”, dodali su iz UMA-a.

S obzirom na to da su neke od ideja djelovale toliko bizarno da su postale viralne, i sami korisnici društvenih mreža počeli su se zabavljati na račun prijedloga za obnovu katedrale da su restauratori i ostali stručnjaci za čuvanje i obnovu kulturne baštine morali pozvati na oprez.

Javio se Florian Renucci, stručnjak za restauraciju s eksperimentalnog srednjovjekovnog gradilišta u Guédelonu u Burgundiji koji vjeruje da bi Notre Dame trebao biti i da može biti obnovljen kakav je bio prije požara.

“Obnova Notre Dame trebala bi poštovati tehnike doba u kojem je sagrađena, s poštovanjem cjelokupne gotičke harmonije koja dolazi od kombinacije ideja ljudi koji su je izgradili i materijala koje su koristili, kamena, drveta, željeza i stakla."

"Moramo poštovati duh tog posla, a gotičko razdoblje bilo je vrhunac arhitekture. Ako to učinimo kako treba, Notre Dame trajat će još 1000 godina. Zaboravite vrtove i bazene" rekao je Renucci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:21