SLIČNOST JE NEPRIJEPORNA

FOTO: NEVJEROJATNO OTKRIĆE U ŠVICARSKOJ Ova je mumija žene oboljele od sifilisa predak Borisa Johnsona: 'Vrlo sam ponosan!'

 
Mumija iz Basela (lijevo) i Boris Johnson (desno)
 Gregor Brändli via Naturalhistorisches Museum Basel / Victoria Jones / pool / Reuters

Mumija žene zaražene sifilisom, koja je u 18. stoljeću zakopana ispod jedne crkve u švicarskom gradu Baselu, zapravo je pra-pra-pra-pra-pra-pra-prabaka Borisa Johnsona, ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, piše ugledni Telegraph.

Tijelo ove žene iskopano je 1975. godine tijekom renovacije crkve Barfusser u Baselu, a njezin identitet ostao je misterij do danas. Leš, inicijalno zakopan ispred oltara crkve, postao je poznat kao "najpoznatija švicarska mumija". Odjevena u skupu odjeću za ono vrijeme i bez znakova pothranjenosti, bilo je očito da je žena bila bogata.

Tijelo je ostalo dobro očuvano zato što je žena umrla od trovanja živom, koja je održala leš u dobrom stanju. No, nije bilo ni traga nadgrobnom spomeniku ili makar ploči koja bi otkrila tko je žena bila ili kada je točno umrla.

Znanstvenici iz Muzeja prirodne povijesti u Baselu prvotno su smatrali, zbog drvenog lijesa, da tijelo potječe iz 16. stoljeća, ali slučajno otkriće starih arhiva, do kojeg je došlo prošle godine, pokazalo je da je mumija već bila jednom otkopana - 1843. godine. Tijelo je tada bilo povezano s uglednom i bogatom obitelji iz Basela, Bischoff.

Gregor Brändli via Naturalhistorisches Museum Basel
Mumija iz Basela

Kako bi bili sigurni u to, znanstvenici su uzeli DNK uzorak iz nožnog palca mumije i usporedili ga s genetskim materijalom pretka obitelji iz modernih vremena - Rosemary Probst-Ryhiner. Uzroci su se poklapali, potvrđujući da je žena zaista bila članica obitelji Bischoff. No, dodatno istraživanje otkrilo je i njezin puni identitet. Riječ je o Anni Catharini Bischoff, preminuloj 1787., koja je direktni predak britanskog ministra vanjskih poslova, Borisa Johnsona.

- Zahvaljujući najmodernijoj analizi, uspjeli smo riješiti zagonetku koja nas je zbunjivala godinama. Kako se zvala? Tko je bila? I kako je umrla? Za konačni dokaz trebali smo rođaka - rekao je antropolog Gerhard Hotz iz Muzeja prirodne povijesti u Baselu.

Anna Catharina imala je sedmero djece, među njima i Annu koja se udala za Christiana Huberta Barona Pfeffela von Kriegelsteina, piše Telegraph. Njezina šukununuka (pra-praunuka) Marie Luise von Pfeffel udala se za Stanleyja Freda Williamsa - njihova se pak kći Irene udala za Wilfreda 'Johnsona' Kemala. Wilfred i Irene, koju je Boris uvijek zvao "Baka maslac" su djed i baka Borisa Johnsona. Par je svoje prezime Kemal promijenio u Johnson kada su se podigle tenzije između Ujedinjenog Kraljevstva i Turske.

Britain's Foreign Secretary Boris Johnson gives a speech at the Foreign Office in London December 7, 2017. REUTERS/Victoria Jones/Pool - RC1D5AE9CB50
Victoria Jones/Pool / REUTERS
Boris Johnson

U popularnoj emisiji BBC-ja "Who Do You Think You Are" (Što mislite, tko ste vi?) Boris je otkrio da je njegova baka pričala o svojim precima aristokratima, ali nitko u obitelji nije vjerovao njezinim pričama. Boris je u istom programu von Pfeffele opisao kao "uštogljene snobove".

No, njegova daleka rođakinja iz Švicarske ipak je živjela skromnije. Anna Catharina se udala za crkvenog vikara te je većinu odraslog života provela u Strasbourgu. Znanstvenici vjeruju da se zarazila sifilisom dok se u francuskom gradu brinula za pacijente oboljele od seksualno prenosivih bolesti.

Kad je otkriven identitet mumije, Boris Johnson se oglasio na Twitteru veselom porukom:

- Vrlo sam uzbuđen zbog vijesti o mojoj pra-pra "mumiji" - pionirki u području seksualnog zdravlja. Vrlo sam ponosan, napisao je.

Poslije smrti svojeg muža Anna Catharina je preselila u Basel, a njezino tijelo je pokazalo da je liječena živom, za koju se u to vrijeme smatralo da liječi sifilis. No, taj tretman se pokazao smrtonosnijim od same bolesti te znanstvenici smatraju da ju je zapravo ubio.

No, ta ista živa je očuvala tijelo i stoljećima nakon smrti omogućila da se sazna tko je bila i tko su njezini potomci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:09