VAL UHIĆENJA

FOTO: OTVORENA PALJBA NA ULICAMA BRUXELLESA Policija ranila muškarca s torbom punom eksploziva koji je držao taoce

Nije reagirao na policijske naredbe te je posjedovao kovčeg s eksplozivnim tvarima
Ilustracija
 Reuters

NOVO 18:00 Belgijsko savezno tužiteljstvo u petak je i službeno potvrdilo da je Najim Laachraoui drugi bombaš samoubojica koji se raznio u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem.

"Nakon analize DNK-a i drugih istražnih radnji obavljenih u posljednjih nekoliko sati, savezno tužiteljstvo sada može potvrditi da je drugi bombaš samoubojica iz zračne luke Zaventem, koji se nalazi lijevo na snimci trojice osumnjičenih, Najim Laachraoui, rođen 18. svibnja 1991.", kaže se u priopćenju tužiteljstva, koje tako i službeno potvrđuje informacija koja je neslužbeno poznata već dva dana.

Njegov DNK pronađen je i u tijeku istrage terorističkih napada u Parizu, 13. studenoga prošle godine i to u jednoj unajmljenoj kući u Auvelaisu, 70-tak kilomatara južno od Bruxellesa i jednom stanu u bruxelleskoj općini Schaerbeek, koje su koristili teroristi pripremajući se za te napade. Njegov DNK pronađen je i u dvorani Bataclan u Parizu i Stade de France.

Drugi bombaš samoubojica bio je Ibrahim El Bakraoui, koji je već ranije identificiran, kao napadač u bruxellskoj zračnoj luci. On se na poznatoj snimci nalazi u sredini.

NOVO 17:45 - Terorist koji je ranjen i uhićen u policijskoj akciji u briselskom kvartu Schaerbeeku, držao je prije uhićenja kao taoce ženu i dijete na stanici gradskog prijevoza, javlja La Libre, koji se poziva na neimenovanog svedoka.

Prikazana je i snimka mobilnim telefonom koju je snimio svjedok, a na kojoj se vidi kako specijalci prilaze djetetu koje ustaje i udaljava se od terorista koji već leži ranjen na zemlji.

NOVO 17:00 - Belgijski tužitelji potvrdili su u petak kako je muškarac ranjen i priveden u policijskoj operaciji u bruxelleskoj općini Schaerbeek povezan s planiranim napadom u Francuskoj koji su francuske vlasti spriječile u četvrtak.

Tužitelji su u priopćenju rekli da su u petak priveli troje ljudi u Bruxellesu u vezi s planiranim napadom u Francuskoj u Argenteuilu, navodeći ih kao Tawfika A., Salaha A. i trećeg neimenovanog koji je uhvaćen u operaciji u Schaerbeeku. Druga dvojica su uhićena u općinama Forest i Saint-Gilles.

Dvojica od trojice, Tawfik A. i muškarac uhićen u Schaerbeeku, ranjeni su u nogu, navodi se u priopćenju.

Osim toga tužitelji su rekli kako su pustili na slobodu tri od šest osoba koje su uhitili u četvrtak. U pritvoru su još uvijek Faycal C., Abou A. i treća neimenovana osoba, navodi priopćenje.

Priopćenje kaže kako su istražitelji utvrdili temeljem DNK testova da je Najim Laachraoui jedan od bombaša samoubojica koji su se raznijeli u bruxelleskoj zračnoj luci u utorak pri tome ubivši najmanje 10 ljudi.

--------------------------------

16:10 Jedna osoba je ranjena i privedena u petak u velikoj policijskoj operaciji u sjevernoj bruxelleskoj općini Schaerbeek, javila je belgijska javna radiotelevizija RTBF navodeći lokalnog načelnika.

Bernard Clerfayt je rekao da je ta osoba povezana s bombaškim napadima u Bruxellesu i propalom pokušaju napada ovaj tjedan u Parizu.

Teško naoružana policija i vojska s kamionima okružili su područje oko velikog raskrižja i čule su se tri eksplozije za koje je Clerfayt rekao da se radilo o kontroliranim eksplozijama.

Televizija RTL navela je svjedoka koji je rekao da je policija prišla jednoj osobi na autobusnoj postaji i zatražila da skine jaknu.

"Bez sumnje kako bi provjerila ima li osoba eksplozivni prsluk ispod", rekao je svjedok RTL-u. Svjedok je rekao kako nije jasno je li osoba ranjena ali da je ležao na tlu i razgovarao s policijom.

RTBF je navela da su neimenovani izvori rekli da uhićena osoba nije reagirala na policijske naredbe te da je posjedovala kovčeg s eksplozivnim tvarima.

--------------------------------

Pravi val uhićenja u vezi s terorističkim napadima u Belgiji te potencijalnim organiziranjem novih, zahvatio je Europu.

U četvrtak navečer u Belgiji je uhićeno šest osoba, u Njemačkoj dvije, a u Francuskoj jedna.

No, najdramatičnija od svih racija dogodila se u petak poslijepodne u briselskoj četvrti Schaerbeek. Prema pisanjima belgijske državne televizije RTBF odjeknule su čak dvije detonacije prije nego što je osumnjičenik uspješno neutraliziran od strane policije.

Na terenu su bile postrojbe specijalne policije, a osumnjičenik se nalazio na nišanu policijskog snajperiste. Po izjavama svjedoka čini se da je policija osumnjičenika uhitila na tramvajskoj stanici.

- Naredili su mu da skine jaknu, vjerojatno da budu sigurni kako nema eksplozivni pojas - kazao je očevidac za RTL.

Sudeći po prvim informacijama, nije bilo ozlijeđenih tijekom racije.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:26