SRBIJA NA NOGAMA

FOTO: 'OVO JE NAJVEĆI SKUP POSLIJE 5. LISTOPADA. ĐINĐIĆEV DUH PONOVNO ŽIVI' Prosvjednici u Beogradu ljuti na vlasti jer su lažirali broj okupljenih?

 
 REUTERS

U subotu je pred Skupštinom Srbije u Beogradu održan prosvjed 'Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna' s kojeg su vlastima upućeni zahtjevi u kojima prosvjednici traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.

Skup je započeo oko 15:30 sati, nastavljen je prosvjednom šetnjom centrom Beograda do vlade, a nakon što se povorka vratila pred Skupštinu oporbeni vođe održali su govore pa je prosvjed završio tek nešto prije 20 sati.

Organizatori prosvjeda i čelnici oporbe optužili su vlasti da je opstrukcijom, prijetnjama i ucjenama onemogućila da iz unutrašnjosti Srbije u Beograd dođe više ljudi, ali je ministar policije Nebojša Stefanović, niječući te tvrdnje, rekao da je u Beograd mogao doći "kako je tko želio".

Istodobno, na društvenim mrežama objavljene su fotografije službenih obavijesti autobusnih prijevoznika o reduciranom broju autobusa zbog "nestašice goriva", te zahtjevi Željeznicama Srbije za popis putnika i skupnih karata, što je Stefanović objasnio "sigurnosnim razlozima".

Prema službenoj procjeni MUP-a Srbije na prosvjedu je bilo "između 7.200 i 7.500 ljudi", dok su čelnici oporbe ustvrdili kako se okupilo oko 35.000 građana.

"Nada se ponovno vratila, Đinđićev duh ponovno živi. Bilo je mnogo laži o tome koliko nas se skupilo. Policija je rekla da nas je 7500, moja procjena je oko 35.000. Imam godina, šetao sam dosta. Ovo je najveći skup poslije 5. listopada. Ovdje smo zato što nam je nedostajao taj 6. listopad. I ja sam dijelom kriv za to. Ostanimo odlučni i hrabri, živjela Srbija", izjavio je pred okupljenima Zoran Živković, lider Nove stranke.

Boško Obradović, čelnik stranke Dveri i jedan od glavnih vođa beogradskih prosvjeda, rekao je da je subotnja slika iz Beograda slika ujedinjene opozicije slobodne Srbije.

"Pričali su u svim medijima da će se danas dogoditi nasilje, ali vi ste pokazali nešto drugo. Vi ste normalna, oni nenormalna Srbija. Samo želimo slobodne izbore i slobodne medije. Nema povlačenja, nema predaje. Do pobjede. Živjela Srbija", rekao je Obradović, prenosi Blic.

Vuk Jeremić pred okupljenima je rekao da će današnji dan ostati upamćen kao dan 'kada smo upalili svjetlo u Srbiji'.

"Sada je sve jasno, zna se tko je vjera, a tko nevjera. Oni nas žele izluditi, da od Srbije naprave brod luđaka. Nećemo bježati, ovo je naša zemlja. Došlo je vrijeme da smo mi ovdje. Nikad više pognute glave. Pobjeda je blizu, živjela Srbija", uzviknuo je Jeremić.

Demonstrators protest against Serbia's President Aleksandar Vucic and his government, in central Belgrade, Serbia, April 13, 2019. REUTERS/Djordje Kojadinovic - RC1827255930
REUTERS

Građanima se obratio i bivši predsjednik Boris Tadić koji je od dijela prosvjednika dočekan zvižducima. "Velika je bitka pred nama, vas koji zviždite molim za malo pažnje. Vučić ima hordu ministara koji ga prate, koji nemaju svoju riječ, to nije radio ni Milošević. Ne zamjeram onima koji dolaze na njegove mitinge jer moraju, zamjeram onima koji su samostalni, a ne žele da mu se odupru", poručio je Tadić.

U večernjim satima stigla je i reakcija iz redova vladajućih. Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uvjerava da je predsjednik Aleksandra Vučić imao namjeru obratiti se prosvjednicima, ali je odustao kad je čuo poruke sa skupa.

"Odustao je od obraćanja prosvjednicima, jer na te poruke i govore možete se samo nasmijati", rekao je Stefanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36