MODNI UKUS ZRAČNIH KOMPANIJA

FOTO: OVO SU NAJBOLJE I NAJGORE ODJEVENI STJUARDESE I STJUARDI Jedni izgledaju kao su došli s modne piste, drugi kao da su stigli s lošeg tuluma...

 
S lijeva na desno, osoblje tvrtki Singapore Airlines, Wow Air i Nok
 Službeni Instagram profili navedenih kompanija

Svatko tko je barem jednom letio avionom osjetio je kako raspoloženje i izgled osoblja u njemu mogu utjecati na atmosferu i ugodnost vožnje. Osim što su tu da vas upozore na pojas, pomognu vam ako ste nervozni zbog leta ili vam posluže ručak, stjuardese često privuku pozornost svojim uniformama.

Najčešće sve imaju jednaku ili sličnu frizuru i šminku, jer je pravilo kod svih zrakoplovnih kompanija da osoblje u avionu mora biti jako uredno i uređeno, no sami izgled uniforme svaka tvrtka bira za sebe. Tako one mogu postati zaštitni znak po kojem prepoznajete najdražu (ili manje dragu) kompaniju.

Donosimo pregled nekih odora koje su poznate kao najelegantnije i najljepše, ali i neke kod kojih zaista vrijedi pravilo 'da se o ukusima ne raspravlja'.

Wizz Air

Wizz Air se od početka stupanja na tržište 2003. godine probijalo kao niskobudžetna kompanija u kojoj dobijete onoliko koliko platite, odnosno uglavnom vrlo skroman let što se tiče obroka i dodataka - ali zato često možete pronaći vrlo povoljne letove, osobito ako pratite cijene na vrijeme. Njihove stjuardese nose Wizz Airovu prepoznatljivu jarko ružičastu boju.

@wizzaircom / Instagram

Hainan

Hainan je kineska zrakoplovna kompanija koja je 2017. napravila redizajn odora za svoje osoblje, pa su tako na tržištu nastupili s uniformama koje zaista izgledaju kao vrhunska poslovna elegancija. Njihove stjuardese i 'stjuardi' djeluju kao da se upravo vraćaju sa sastanka u velikoj korporaciji, a iz tvrtke su rekli da ih je inspirirala tradicionalna kineska haljina koja se zove 'Cheongsam'.

@hainanairlines / Instagram

@hainanairlines / Instagram

Qantas

U australskom Qantasu su od 1974. do 1985. imali jako šarene odore sastavljene od zelenih i narančastih sakoa i suknji, no današnje su ipak malo modernije. Boje su crna i crvena, ali nisu mogli odoljeti da barem haljine stjuardesa nemaju mali 'tvist', pa su tako jedan rukav ostavili crven, a drugi crn.

Instagram @qantas

Instagram @qantas

Singapore Airlines

U Singapore Airlinesu su zaista pretjerali s 'tradicijom', tako da im osoblje uglavnom izgleda kao nešto što bi kod nas potencijalno bila neka pidžama 'za po doma'. Od glave do pete šarene, stjuardese im imaju kratke frizure i 'sto' boja na sebi, a prevladava smeđa, zelena i crvena. Ostale su gotovo nepromijenjene od 1972. godine.

Facebook Singapore Airlines

Emirates

U Emiratesu se mogu pohvaliti vrhunskom elegancijom, a prepoznaje ih se po kostimima od suknje i sakoa bež boje, te crvenom kapicom koja je spojena na bijelu maramu. Uz crveni ruž i vječiti široki osmijeh, njihovo osoblje djeluje vrlo profinjeno i spremno za svaki izazov. 'Javna tajna' je da sve stjuardese ove kompanije imaju striktna pravila o kozmetici, koja je teška i podrazumijeva čak sedam koraka koje svaka mora pratiti - od besprijekorno čiste kože, do ruža koji mora biti u istoj nijansi kao kapa uniforme.

A post shared by Emirates (@emirates) on

Instagram @emirates

Nok

Osoblje tajlandske zrakoplovne tvrtke Nok svojom pojavom zaista 'zaslijepi' kolege na aerodromima i putnike s kojima lete. Njihovi kompletići od suknje i sakoa u potpunosti su žuti, tek s dvije crne crte na suknjama. Muškarci su prošli malo bolje jer od žute odjeće nose uglavnom samo kravatu. No, kako su stjuardese uvijek nasmijane i vedre kao boja njihovih uniformi, putnicima su uglavnom simpatične.

Instagram @nokairlines

Norwegian

Osoblje tvrtke Norwegian oduševljava korisnike jer su, osim što su im stjuardese vrlo elegantne s crvenim detaljima poput rukavica, ruža i ukrasa u kosi, oni našli način da i muško osoblje dobije svojih 'pet minuta slave'. Oni, naime, nose karirane sakoe na bijele košulje i tamnoplave kravate, tako da se putnici s njima nerijetko vole i fotografirati za društvene mreže (a osobito putnice).

A post shared by Norwegian (@flynorwegian) on

Cebu Pacific

Filipinski Cebu Pacific uopće se ne trudi uklopiti u siva odijela poslovnjaka, niti će dozvoliti da neki od putnika ne vidi stjuardesu. I njihova zaštitna boja je zato žuta, a stjuardese nose jednostavne majice kratkih rukava na nešto što se ne viđa često u avionima - traper suknje. Zbog toga djeluju jako ležerno.

Instagram @cebupacificair

Wow Air

Island sa svojim Wow Airom stvarno ostavlja 'wow' dojam. Njihove prelijepe stjuardese su u potpunosti obučene u ružičastu i bijelu boju, a da nekome ne bi 'promaknule', svi detalji koje nose također su roza ili jarko ružičasti.

Instagram @wowair

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:42