RUSKI PREDSJEDNIK

FOTO: 'PA ŠTO TO ON KORISTI, ZAOSTAO JE U VREMENU!' Mali detalj na propagandnoj fotografiji Vladimira Putina izazvao salve smijeha

 
 TASS / ddp USA / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje koristi zastarjeli Windows XP na svojim službenim računalima. To se jasno vidi na propagandnoj fotografiji koju je objavio službeni Kremlj, a na njoj Putin pozira ispred računala u svojoj moskovskoj rezidenciji, piše Daily mail.

Svijetloplava traka na dnu ekrana sugerira da se na tom računalu i dalje koristi Windows XP.

Microsoft je prestao proizvoditi nadogradnje za XP još 2014. godine, a upozorili su i da bi računala koja koriste taj softver mogla biti izložena sigurnosnim rizicima.

Ipak, Rusija je uvela ograničenja za strani softver, a moskovski propisi mogli bi spriječiti Putina od nadogradnje. Windows XP, koji je prvi put izdan 2001. godine, bio je odobren za korištenje ruske vlade, a odobrila ga je ruska služba za tehničku kontrolu.

Posljednji softver, Windows 10, odobren je samo za računala koja ne sadrže državne tajne. To znači da Putin na svom računalu ne bi mogao imati taj sustav, jer on kao šef države ima pristup svim tajnim dokumentima.

Dužnosnici iz Moskve planirali su potpuno ukinuti Microsoft i zamijeniti ga softverom ruske proizvodnje.

Neke su vladine agencije već prešle na ruski sustav Astra Linux, no Kremlj to još nije učinio. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nije novinarima dao objašnjenje.

Ruski predsjednik (67) inače ima reputaciju tehnofoba, a ranije je tvrdio i da uopće ne posjeduje pametni telefon. Još 2017. je rekao skupini školaraca da jedva uopće koristi internet te da ga Instagram ne zanima.

Njegov ministar Medvedev pak koristi iPhone, a ima i službeni profil na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 03:11