PONIZNI SVETI OTAC

FOTO: Papa Franjo uz tisuće vjernika predvodio križni put u Koloseju

Pope Francis waves as he arrives at the Colosseum for the celebration of the Way of the Cross on Good Friday on March 29, 2013 in Rome. Pope Francis presided over his first Good Friday which will culminate in a torch-lit procession at Rome's Colosseum and prayers for peace in a Middle East "torn apart by injustice and conflicts". AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP

NOVO 23:22 - Papa Franjo predvodio je na Veliki petak Križni put u Koloseju u Rimu, čija je središnja poruka bila želja da za mirom na Bliskom istoku.

"Neka krv nedužnih žrtava bude sjeme bratskijeg Istoka", bila je jedna od molitava u razmatranjima tijekom križnog puta, čiji su autori dvoje mladih Libanonaca i poglavar Maronitske crkve, patrijarh kardinal Bechara Boutros Rai. U razmatarnjima je bilo riječi o ratovima na Bliskom istoku i želji da se izbjeglice i prognani što prije vrate svojim domovima.

Papa je sudjelovao na križnom putu zajedno s tisućama vjernika, uz svjetlo baklji.

Veliki drveni križ nosili su naizmjenično mladi, bogoslovi i redovnice s Bliskog istoka, iz Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. Njima se pridružio i kardinal vikar Agostino Vallini, papin zamjenik u rimskoj biskupiji.

Muku je pjevao zbor iz Libanona.

Tijekom meditacija bilo je riječi i o problemima zapadnih zemalja, kojima prema mišljenju Crkve prijete pobačaj, eutanazija i genetske manipulacije, o mladim žrtvama droge i sekta, o silovanjima i diskriminaciji žena, fundamentalizmu i slijepom laicizmu koji guši vrijednosti vjere i morala.

"Kršćani moraju na zlo odgovoriti dobrom i poput Krista prigrliti križ", rekao je papa, koji se pritom prisjetio puta svoga prethodnika Benedikta XVI. u Libanon u rujnu.

"To je putovanje bilo znak nade za Bliski istok i za cijeli svijet", naglasio je Franjo, apelirajući na vjernike da u srcu nose pomirujuće Isusove riječi i pozivajući na prijateljstvo s, kako je rekao "našom braćom muslimanima".

---------------------------------------------

VATIKAN - Papa Franjo u petak je svečano predvodio obrede Velikog petka u bazilici svetog Petra, a kasnije će predvoditi na Koloseju tradicionalni križni put, nakon što je na Veliki četvrtak prao noge zatvorenicima u jednom rimskom zatvoru.

Vatikanski propovjednik kapucin Raniero Cantalamessa usporedio je Crkvu sa starim zdanjem i pozvao je papu Franju da joj vrati jednostavnost njezinih početaka.

Propovjednik je rekao da je taj zadatak Bog u XIII. stoljeću povjerio svetom Franji Asiškome, čije je ime izabrao 266. Papa Katoličke crkve, a glasio je "Idi i popravi moju kuću".

"Stoljećima su se, da bi se prilagodila zahtjevima trenutka, stara zadnja punila pregradnim zidovima, stubama, dvoranama. Sada te adaptacije više ne odgovaraju potrebama. Treba imati hrabrosti sve srušiti", rekao je.

Nabrojao je prepreke za objavu evanđelja: zidove koji dijele, prekomjernu birokraciju, ostatke velebnosti, stare zakone i kontroverze.

Obredi Velikog tjedna bit će nastavljeni na uobičajen način, nakon pranja nogu u četvrtak u jednom rimskom zatvoru za mlade.

PAPA MISU UMJESTO U BAZILICI SV. PETRA SLUŽIO U ZATVORU Oprao noge maloljetnim delikventima

Papa je oprao noge dvanaestorici mladih zatvorenika, među kojima dvjema djevojkama i dvojici muslimana.

Uz to je zatražio da se obredi Velikog tjedna skrate za nekoliko čitanja i procesija, rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi.

Tijekom noći papa će predvoditi tradicionalni križni put na Koloseju.

Prošle je godine papa Benedikt XVI. slušao meditacije jednog talijanskog para o problemima suvremene obitelji, a za ovu godinu je Benedikt XVI. zadužio libanonskog maronitskog patrijarha Beshara Butros Raida da pripremi razmišljanja dvoje mladih Libanonaca o drami na Bliskom Istoku, ratu u Siriji, teškoćama suživota muslimana i kršćana, uzletu islamizma i odlasku brojnih kršćana na Zapad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:12