VREMENSKE NEPOGODE

FOTO: PRVI DAN PROLJEĆA ILI...? Snijeg zameo Slavoniju, pada i u Dalmaciji, olujna bura i prometne nesreće stvaraju velike probleme u prometu

 
 Hanza Media

Danas je prvi dan proljeća, što se još uvijek ne vidi ni u Hrvatskoj, ni u svijetu. Kraj ožujka Europa je dočekala uz niske temperature i snijeg. I danas će u Hrvatskoj biti pretežno oblačno s oborinama te u većini krajeva vjetrovito, a najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će uglavnom ići od -2 do 3, uz obalu od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva, a tek na krajnjem jugu će biti malo toplije.

Državni hidrometeorološki zavod procjenjuje da će u većem dijelu unutrašnjosti padati slab snijeg, osobito u istočnim i gorskim krajevima, a najčešće u Lici.

Na Jadranu će biti kiše, osobito na jugu gdje će biti i obilnija uz grmljavinu, dok će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije biti i susnježice i snijega. Prema kraju dana djelomično će se razvedriti.

Snijega u Dalmaciji već ima, a evo kako je Šibenik, u kojem je današnja prosječna temperatura 2 stupnja, izgledao jutros:

Ovako je na prvi dan proljeća izgledao Osijek u kojem danas temperature uglavnom ne idu preko nule.

Osijek, 210318.
Iako je kalendarski danas prvi dan proljeca, Osijek je jutros zabjelio snijeg.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX *** Local Caption *** Osijek, 21.03.2018 - Na prvi dan proljeca ulice grada zabijelio snijeg
Emica Elvedji / CROPIX
Osijek na prvi dan proljeća

Osijek, 210318.
Iako je kalendarski danas prvi dan proljeca, Osijek je jutros zabjelio snijeg. 
Na fotografiji: Biciklist u snijegu.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Osijek na prvi dan proljeća

Osijek, 210318.
Iako je kalendarski danas prvi dan proljeca, Osijek je jutros zabjelio snijeg. 
Na fotografiji: Snijeg zabjelio parkove.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Osijek na prvi dan proljeća

Osijek, 210318.
Iako je kalendarski danas prvi dan proljeca, Osijek je jutros zabjelio snijeg. 
Na fotografiji: Snijeg zabjelio parkove.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Osijek na prvi dan proljeća

Diljem Europe gradovi 'okovani ledom'

Ni u ostatku Europe nije ništa toplije. Španjolska i Njemačka pokrivene su snježnim pokrivačem, a u više regija je upozoreno i na opasne zimske uvjete. Slične su i temperature, pa se Berlin hladni na najviše 3 stupnja Celzijeva.

Probleme s poplavama imaju i Albanci u selima koja su zbog valova vode ostala odsječena. Oko 7,400 hektara sjeverozapadne Albanije je potopljeno, procjena je tamošnjeg Ministarstvu obrane, a poplava obuhvaća područje s 225 domova.

Rumunjski Bukurešt je pod snijegom i ledom. Prema riječima glasnogovornice zračne luke u Rumunjskoj, u ponedjeljak ujutro je zbog ekstremne hladnoće odgođeno 30 letova.

U galeriji pogledajte kako prvi dan proljeća izgleda u svijetu!

Zbog vjetra zatvorene ili ograničene neke ceste

Prestanak je zimskih uvjeta na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice (zbog olujnog vjetra još uvijek je za sav promet zatvorena dionica Kikovica-Delnice) te na državnoj cesti DC3 na dionici Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica pa kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom kao i ostale skupine vozila, mogu iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje državnom cestom DC3 prema Rijeci i obratno.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz Dalmacije u smjeru unutrašnjosti i obratno. Zbog popunjenosti odmorišta na autocesti A1 savjetujemo vozačima kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto do poboljšanja vremenskih uvijeta.

Zbog gustog prometa na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na izlazu Delnice u smjeru Rijeke kolona je oko 1 km. Zbog prometne nesreće na autocesti A1 u tunelu Mala Kapela u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom usporeno (zatvoren je vozni trak).

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su; autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Kikovica-Delnice; državna cesta DC1 Ondić-Gračac-Knin (snježna vijavica); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;državna cesta DC8 Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježni nanosi); Paški most; ŽC5203 Dobroselo-Brotnja (snježni nanosi).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Čavle-Kikovica; autocesta A7 na dionici Draga-Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog; riječka obilaznica na dionici čvor Škurinje-čvor Orehovica; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag; LC58107 Kraljevica-Križišće.

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu te na državnoj cesti DC500 na dionici Kršan-Boljun promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog jakih udara vjetra na dionici državne ceste DC1 Borje-Klapavica vozače pozivamo na dodatni oprez. Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj i u Dalmaciji, a mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) veća je opasnost od odrona. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog srušenih i prepriječenih stabala na kolnik vozi se otežano na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana. Zbog odrona na jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Plas vozi se uz ograničenje brzine uz regulaciju semaforima. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima dok je zabrana prometa za kamione s prikolicom tegljače s poluprikolicom na cestama:

- u Lici i zadarskoj županiji: DC1 Vaganac-Udbina-Gračac-Ondić;DC23 Josipdol-Kapela; DC25 Korenica-Gospić; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC42 Plaški-Kuselj i u mjestu Poljanak, DC50 Gospić-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac; ŽC59122 Šušanj-Ledenik; ŽC59123 Šušanj-Konjsko; na svim lokalnim i županijskim cesta na području Korenice.

- u Gorskom kotaru: DC3 Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice;ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin; ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Vrbovskog.

- u Dalmaciji: DC220 čv. Bisko-Čaporice-Trilj-GP Kamensko.

Zbog snježnih nanosa zatvorena je lokalna cesta LC59125 Kosa Janjačka-Čanak. Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

DC36 Karlovac-Pokupsko-Sisak-Popovača na dionicama: Blatnica Pokupska-Šišljavić, Šišljavić-Pokupsko, Donja Kupčina-Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, Pokupsko-Žuti Brijeg, Pokupsko-Žažina u mjestu Stari Brod, Sisak-Popovača kroz šumu Brezovica, DC47 Hrvatska Kostajnica- Dvor na dionici Volinja-Dvor, od mosta u Jasenovcu do GP Hrvatska Dubica na dionici Višnjica-Tanac, DC232 Sisak-Jasenovac u mjestu Trebež u dužini od cca 3 km (izgradnja nasipa dionica od ustave Trebež do mjesta Trebež), a na preostalom dijelu ceste zabrana je za vozila preko 7,5t ukupne mase, ŽC31205 Auguštanovec, ŽC3154 Lijevi Štefanki-Cerje Pokupsko (LC31190); ŽC3156 Žažina-Mala Gorica (na makadamskom dijelu); ŽC3195 Stankovci-Slatina Pokupska u mjestu Zaloj; ŽC3196 u mjestu Donje Jame; ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj, ŽC3249 Plesmo-Krapje, ŽC3253 Košutarica-Mlaka; ŽC3275 Stankovac-Slana;ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica;ŽC5130 Zalužnica-Škare-Doljani;ŽC5153 Kosinjski Most-Gornji Kosinj-Kosinjski Bakovac;ŽC5156 Gornja Ploča-Lovinac ŽC5163 Podoštra-Lički Novi; ŽC5904 Korenica-Mihaljevac; ŽC 5152 Kosinjski most-Lipovo polje; ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka; LC33017 Donja Jelenska-Zapolic; LC 41049 u mjestu Jaguplije, LC59052 u mjestu Mlakva; LC33196 Bijele Vode-Drenovac; LC33171 Javnica-Kotarani: LC59098 Tolić-Podlapača; LC59110 Gornja Ploča-Kruškovac; LC59112 u mjestu Komić, LC59049 Podastrana-Pazarišta, LC59113 Lovinac-Rasoja-DC50, NC Staro Pračno-Drenčina-Vurot, NC Gornji Kosinj-Šušanj, LC 25125 Ledinec-Beletinec (zbog klizišta), NC Hrastelnica-Palanjek, LC 50956 Perušić-Studenci.

Zbog odrona zatvorena je županijska cesta ŽC6166 Kučiće-Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića. Obilazak je lokalnom cestom LC67123 kroz Svinišće.

Samo za osobna vozila otvorene su: DC36 Pokupsko-Stari Farkašić; ŽC5094 Jasenak-Stalak; ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac; ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug; ŽC5062 Lukovo-Lič; Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje (županijske i lokalne ceste na području Senja); lokalna cesta Zalesina-Stari Laz.

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb (do 6. lipnja): zatvoren je ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); između čvorova Ivanja Reka i Kraljevečki Novaki u zoni radova vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste. U vrijeme gušćeg prometa, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, očekuje se vožnja u koloni, usporeno, pa korisnike molimo za strpljenje.

Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste: DC75 u Karigadoru, Taru i na dionicama Vodnjan–Pula te Zambratija-Umag kod ulaza u kamp Stella Maris; DC206 Hum na Sutli-Kostel; ŽC5062 Selce-Jargovo-Bribir (urušavanje ceste); ŽC6014 Visočane-Poličnik; ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac; ŽC5185 Smrekari-Zamost;LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama (radovi, odroni, klizišta): DC1 Karakašica-Suhač; DC2 u Vukovaru u Ulici Priljevo; Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Murvica Gornja, kod Omiša, Slivno, Doli i od skretanja za glavni terminal u Zračnu luku Dubrovnik u dužini od 200 m; DC6 Brezovo Polje-Donji Žirovac;DC31 u mjestu Kravarsko; DC32 kod mjesta Smrečje (kod Čabra); DC46 Đakovo-Budrovci; DC53 preko Krndije (klizište-vozi se jednim trakom); DC207 između mjesta Hromec i Đurmanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:41