JEDNODNEVNI BORAVAK

FOTO: Putin završio posjet Srbiji, Vučić ga tretirao gotovo kao božanstvo, u Beogradu bio i Pupovac

 
 Pedja Milosavljević / CROPIX

Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, boravio je u četvrtak u jednodnevnom posjetu Srbiji. Dočekan je s najvećim počastima, a u zračnoj luci ga je dočekao osobno srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Putin je ostao vjeran svojoj tradiciji pa je i ovaj put zakasnio, i to malo više od sat vremena. Riječ je o posjetu koji je Vučić više puta najavljivao i sada je napokon do njega i došlo, u trenutku kada Vučiću najviše odgovara. Naime, već se nekoliko tjedana tijekom vikenda na ulicama Beograda i nekih drugih srpskih gradova okupljaju deseci tisuća ljudi koji prosvjeduju protiv Vučićeve vladavine.

Vučić je odmah nakon Putinova dolaska težište posjeta bacio na ekonomske odnose. Podsjetio je Putina da su prije šest godina, kad su se prvi put sreli u Sočiju, većinu vremena proveli razgovarajući o tome kako da Srbija plati sve svoje dugove. - Danas Srbija s tim nema problema, plaća sve na vrijeme i postala je pouzdan partner Ruskoj Federaciji - rekao je predsjednik Srbije. Putin mu je na to odgovorio: - Drago mi je što imam mogućnost posjetiti prijateljsku i bratsku Srbiju, da razgovaramo o onome što radimo i što još možemo napraviti.

FOTOGALERIJA: Posjet Vladimira Putina Beogradu

Nakon toga mu je uručio Orden Aleksandra Nevskog. Vučić je pak Putinu darovao tromjesečnog šarplaninca s Kosova, Pašu, čiji pedigre ide unatrag sedam generacija. Putin je poznat kao ljubitelj pasa. Susret je dobro pripremljen jer je potpisano čak 26 sporazuma i memoranduma o suradnji, od kulture, preko infrastrukture - rekonstrukcija hidrocentrale Đerdap 2, plinskog skladišta Banatski dvor i srpske željezničke mreže - do korištenja svemira u mirnodopske svrhe s ruskom agencijom Roskosmos. Ukupna je vrijednost sporazuma 230 milijuna eura. Putin je naglasio da je Priština u posljednje vrijeme poduzela korake koji mogu voditi ka destabilizaciji Balkana.

Putinov dolazak jasna je potvrda da Moskva ne želi izgubiti kontrolu koju trenutačno ima nad Beogradom. Jer, osim Milorada Dodika u Republici Srpskoj, Aleksandar Vučić i njegova vlada jedini su stvarni saveznici Rusije na Balkanu: Crna Gora je članica NATO-a, a Makedonija će to vjerojatno ubrzo postati, čim Grčka ratificira sporazum o novom imenu "Sjeverna Makedonija". A i Grčka se zbog ruskog uplitanja u unutarnjopolitičku raspravu o "makedonskom pitanju" postavila rezerviranije prema Moskvi (nije u tom kontekstu nevažna ni odluka Ruske pravoslavne crkve da prekine odnose s carigradskim patrijarhom Bartolomejem, Grkom). Iako su se u četvrtak u nekoliko gradova u Vojvodini pojavile naljepnice na kojima je na engleskom napisano "Putin, go home", dolazak ruskog predsjednika u javnosti je doživljen kao praznik.

FOTOGALERIJA: Putin i Vučić u Hramu Svetog Save, u njihovom društvu i Pupovac i Dodik

No, posebno je zanimljiva analiza koju je u četvrtak, prije dolaska Putina, objavio beogradski Blic. U njoj se demistificira teza o izuzetno dobrim ekonomskim odnosima Rusije i Srbije. Naime, prema toj analizi, od 2000. godine u Srbiju su kompanije iz EU uložile pet puta više novca nego ruske, donacije iz EU vrijede milijarde eura (iz Rusije ih u pravilu nema), a izvor robe iz Srbije u EU je veći nego ukupna trgovinska razmjena Rusije i Srbije.

Analiza ruskih ulaganja, koja u tom razdoblju iznose četiri milijarde eura, potvrđuje da se Moskva fokusirala na strateške investicije, prije svega energetiku, naftu i plin te vojnu suradnju. Što je i razumljivo jer Rusija nema drugu konkurentnu robu. A kad Putin govori o rastu robne razmjene Rusije i Srbije, on prije svega misli na uvoz energetike iz Rusije. Zbog čega Srbija u tom odnosu ostvaruje velik deficit.

No, o tome se neće javno govoriti. Kao ni o druge dvije ključne teme zbog kojih je Putin odgađao posjet: visokom intenzitetu odnosa Srbije i NATO-a i davanju diplomatskog statusa članovima ruske "humanitarne" misije u Nišu, za koju Zapad tvrdi da je špijunska baza. Putin je naglasio i da očekuje potpisivanje sporazuma Srbije i Euroazijske unije (ruskog pandana EU) do kraja godine. Što bi moglo naići na negativne reakcije u Bruxellesu.

Posjet je završen posjetom Putina i Vučića hramu Svetog Save, nakon čega je ruski predsjednik pozdravio brojne okupljene građane. - Hvala vam na prijateljstvu - poručio je na srpskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:37