TIRANSKA MREŽA POKLONA

FOTO Rumunji na neobičan način 'proslavili' 96-ti rođendan satrapa: Darovi diktatora Nicolaea Ceausescua na aukciji prodani za 54.000 eura

ZAGREB - U Rumunjskoj su na pomalo bizaran način 26. siječnja obilježili 96. rođendan svog nekadašnjeg komunističkog satrapa Nicolaea Ceausescua, koji je nakon 25-godišnje vladavine krajem 1989. ubijen od ad hoc sklepanog suda u metežu proturežimske revolucije - aukcijska kuća Artmark u Bukureštu je održala prodaju brojnih poklona koje je diktator dobio od stranih državnika te izložila njegove raskošne i ekstravagantne odjevne predmete kao i neke druge zanimljive stvari poput značaka ili primjerka časopisa Time iz 1948. godine s Ceausescuom na naslovnoj stranici.

S ljubavlju iz Teherana

Bilo je izloženo oko 70 eksponata, a skupljači komunističkih memorabilija odnijeli su čak 52 te za njih izdovijili 53.910 eura. Nadmetanje je prošlo pod egidom “Zlatno doba”, kako je cinično razdoblje svoje vladavine nazvao sam Ceausescu.

Najveću cijenu, čak 40 puta veću od početne, postigla je brončana figura jaka koju je rumunjskom despotu 1970 darovao vođa kineske komunističke partije Mao Ce-tung. Uzbuđeni kolekcionar za Maov je istančani dar izdvojio 12.000 eura, a nakon kineske bronce drugo mjesto zauzelo je iransko srebro.

Bila su to Dva zaljubljena goluba načinjena od srebra i emajla koje je zlotvornom karpatskom bračnom paru poklonio šah Reza Pahlavi, prije nego što će morati pobjeći iz Teherana pred ljutitim islamskim pobunjenicima ajataloha Homeinija. Skulpture golubova postigle su cijenu od 7500 eura.

Kustosica bukureštanske umjetničke galerija Diana Dokia kaže da je i Ceausescu tegoban, ali značajan dio rumunjske povijesti kojem se premalo posvećuje pozornosti.

Idealiziranje prošlosti

Ona smatra da mlađe generacije ne znaju što se tada događalo, a starije, pod pritiskom socijalnih nedaća, počinju zaboravljati neke stvari te idealizirati taj krvavi dio rumunjske povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:32