KOMUNISTIČKI ZLOČINI

SUDE ŠEFU RUMUNJSKOG GOLOG OTOKA Uz obalu Crnog mora otkrili masovnu grobnicu

 AFP / AFP

Rumunjska je otkrila masovnu grobnicu u blizini nekadašnjeg komunističkog radnog logora Peripava na istoku zemlje pored delte Dunava, uz obalu Crnog mora, prenio je AP. Grobnica je otkrivena u sklopu istrage protiv zapovjednika tog logora.

U izjavi vladinog Instituta za istraživanje zločina komunizma navodi se da su našli nepotpune ostatke petoro ljudi. Institut želi da tužiteljstvo bivšeg zapovjednika logora Iona Ficiora (85) optuži za genocid zbog smrti 103 politička zapovjednika.

Ficior je prvo bio zamjenik zapovjednika, a potom i zapovjednik tog logora od 1958. do 1963. Smatra se da pet pronađenih kostura pripada zatvorenicima u logoru, ali nije jasno pripadaju li pronađeni ostaci nekome od 103 ubijenih za čiju smrt je optužen Ficior.

Bukurešt - Palača komunizma podignuta na gladi Rumunja

Šef rumunjskog antikomunističkog instituta Andrei Muraru rekao je da su zatvorenici umirali zbog neishranjenosti, premlaćivanja i nedostatka medicinske pomoći. Bili su prisiljeni piti prljavu vodu Dunava pa su mnogi umrli od dizenterije.

Rumunjski Institut za istraživanje zločina komunizma želi optužiti 35 bivših čuvara logora. Od 40.000 bivših rumunjskih političkih zatvorenika, danas je živo oko 3.500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:31