SOLARNI GRAD

FOTO Sunčani desetoboj u Madridu: Kućice koje pokreće samo sunčeva energija

Odsjek za energiju vlade SAD-a poziva sveučilišta sa svih strana svijeta da konstruiraju i zatim izlože ono što smatraju kućom budućnosti
A man visits a solar house during the Solar Decathlon Europe 2011 in Madrid on June 17, 2010. Solar houses built and designed by 20 college and university student teams will be on display during The Solar Decathlon Europe competition held from June 18 to 27, 2010 in Madrid. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE
 AFP

MADRID - Raznovrsne kuće, neke kao da su ovog časa sletjele iz svemira ili iz crtića, a neke pak iz mračnih arhitektonskih snova, sjatile su se ovih dana na izložbenom prostoru, nazvanome Solarnim gradom uz obalu Ríja Manzanares, odmah ispod brda na kojemu su Arapi svojedobno sazdali Madrid i gdje je sada impozantna Juvarrina Kraljevska palača.

Najmodernija tehnologija

Solar Decathlon (SD), na hrvatskome: sunčani desetoboj, natjecanje je koje organizira Odsjek za energiju vlade SAD-a pozivajući sveučilišta sa svih strana svijeta da konstruiraju kuće koje moraju biti energetski posve samodostatne, ovisne jedino o sunčanoj energiji, povezane u mrežu, i proviđene tehnologijom koja omogućuje maksimalnu energetsku djelotvornost. Naravno, moraju biti i udobne za život i privlačne za pogled.

To ponekad ovisi i o podneblju za koji je kuća namijenjena: u Kataloniji i u južnoj Kini pitanje je kako odoljeti i vrućini, a ne samo kiši i hladnoći, u Finskoj je pak prvi problem hladnoća, u Irskoj malena insolacija. Uz to je ključan element ekonomija: kuća mora biti sazdana od materijala lako dobavljivih i prosječno jeftinih ondje gdje se gradi.

Pa smo tako u Madridu vidjeli i kuću crnu poput kakva mauzoleja da bi upila i najmanji tračak sunca na sjeveru Evrope, i jednu koju bismo zvali brvnarom, da nije napravljena od bambusova šiblja karakterističnoga za Kinu (i s karakteristično zakrivljenim krovom, kako bi zloduh kliznuvši odletio daleko), ili katalonsku koja je sva izgrađena iz jednog debla, obložena njegovom korom, a i sva zakrivljena kao duplja, baš poput staništa za patuljke i slične mitske stvorove, koja je zbog toga svoga izgleda privlačila daleko najviše posjetilaca.

Parne godine u Europi

Da bi primamili industrijalce, Solarni Decathlon se sada održava svake godine, neparnih u Americi, parnih u Evropi.

Arhitekti i energetičari pribjegavaju raznim strategijama da bi postigli taj cilj: neki se prirodi suprotstavljaju njezinim sredstvima, neki je bezočno kopiraju, takoreći plagiraju. U Alpama, u Grenobleu, uzeli su kao uzor životinju iz američke pustinje, armadila, i projektirali “Armadillo Box”.

U američkoj saveznoj državi Virginiji je Polytechnic Institute & State University of Virginia (Virginia Tech) pak pribjegao visokoj tehnologiji da bi ponudio Lumenhaus, Svjetlosnu kuću koja maksimalno koristi staklo i staklenički učinak, ali raspolaže automatskim “pomrčinskim sustavom” kadrim filtrirati svjetlost i toplinu koristeći raznovrsne klizne slojeve koji se aktiviraju ovisno o stupnju vanjskog osvjetljenja.

Gotovo za ovu godinu

Desetoboj je dovršen samo za ovu godinu, svršetak mu se ne nazire, jer skupi ekscesi pohlepnih profitera dosadašnjih nepopravljivih energetskih tehnologija sve više navode čak i profitere da se pažljivije osvrnu i na ovaj rukavac arhitekture, zasad ipak savršeno sporedan. No, do sada još niti jednom industrijalcu nije pošlo za rukom od prototipa napraviti serijski proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:37