'JEDAN OD PET MILIJUNA'

FOTO, VIDEO: ODRŽAN NOVI PROSVJED, PITALI SMO BEOGRAĐANE ZAŠTO IZLAZE NA ULICE 'Vučićeva vlast se pretvara u diktaturu. Dosta je bilo!'

Prosvjedi u Beogradu traju već petu subotu zaredom, a održani su večeras i u Kragujevcu, Nišu i Užičkoj Požegi
 REUTERS

U Beogradu je večeras održan peti prosvjed protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegove vlade„“Jedan od pet milijuna“, a prosvjedna šetnja okončana je ponavljanjem zahtjeva za smjenu ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, te direktora i glavnog urednika Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića.

Na prosvjedu su govorili glumci Radoslav Milenković i Branislav Trifunović, a zatim su građani krenuli u šetnju beogradskim ulicama, javlja N1.

Građani su na prosvjed došli s transparentima "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo". List Danas javlja kako je prosvjed počeo minutom šutnje preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću te nogometnom velikanu Dragoslavu Šekularcu. Na ulicama je zasigurno bilo nekoliko desetina tisuća ljudi, više nego na prethodnom, četvrtom prosvjedu, javlja Danas.

Glumac Bane Trifunović je na početku prosvjeda pročitao pismo upućeno glavnom uredniku RTS-a Draganu Bujoševiću, u kojem ga, između ostalog, poziva da se povuče s tog mjesta, jer je, kako kaže, zloupotrijebio svoj položaj i poručio mu: "Dragane Bujoševiću, nije srpski šutjeti".

"Bujoševiću, vrijeme je da te građani podsjete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu za javni servis podsjećaju te da si odgovoran javnosti i gledateljima, a ne političkim interesima vlasti. Građani te podsjećaju da moraš poštovati njihovo pravo na istinu, da ne koristiš javni servis u propagandne svrhe, da nemaš pravo da mijenjaš činjenice i obmanjuješ javnost", kazao je Trifunović sa govornice.

Glumac Radoslav Rale Milenković rekao je da okupljeni građani nisu "ni gluplji, ni lijeniji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kojeg običnog čovjeka u na svijetu".

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

"...I zato imamo pravo da svi mi - ološ, šljam, lijenčine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo hraniti svoje porodice", kazao je Milenković.

Organizatori su ranije na Facebook stranici "Stop krvavim košuljama" objavili zahtjeve, među kojima "da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante", "Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom", "Da se grad kiti SMS porukama, a djeca liječe državnim novcem".

Prvi prosvjedi su inicijalno organizirani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Kako javlja reporter Jutarnjeg iz Beograda Ivan Zrinjski, na čelu prosvjedne kolone su organizatori na zvučniku puštali hitove Darka Rundeka i Đorđa Balaševića.

"Izašao sam van jer se Vučićeva vlast pretvara u diktaturu. Dosta je bilo, vidite da nas je svake subote sve više", izjavio je za Jutarnji jedan od prosvjednika, 54-godišnji Vojko.

"Zašto prosvjedujem? Pa protiv Vučića!", rekla nam je studentica medicine, Ema, dok profesorica glazbenog, Nataša, kaže: "Ovo je postalo neizdrživo, Vučić mora otići! Mislim li da ćemo ga zaista srušiti? Nisam sigurna, ne vjerujem da će otići".

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

Prosvjedi u Beogradu traju već petu subotu zaredom, a održani su večeras i u Kragujevcu, Nišu i Užičkoj Požegi.

Svi dosadašnji prosvjedi protekli su bez incidenta, uz zviždaljke i transparente s porukama protiv vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:30