MODERNA MATA HARI

FOTO, VIDEO: Vatrena crvenokosa bila je najopasnija špijunka u mreži

Anna Chapman se u samo 28 godina uspjela udati za Britanca, živjeti u Londonu tri godine, rastati i raditi kao ruska špijunka u SAD-u

NEW YORK - Za razliku od većine ostalih ruskih tajnih agenta, uhićenih u nedjelju zbog urote i nezakonitog djelovanja u Sjedinjenim Državama, Anna Chapman nije bila dio bračnog para niti je vodila miran život u predgrađu. Crvenokosa 28-godišnjakinja živjela je u blizini Wall Streeta na Manhattanu, radila kao agent za nekretnine u Europi i naveliko koristila društvene online mreže Facebook i Linkedln za stjecanje poslovnih kontakata.

Slike na internetu

Na internet je stavljala svoje fotografije, na nekima u društvu s poslovnim ljudima, u različitim zemljama, i objavljivala informacije o svojim interesima. Prema izvještajima, živjela je dugo u Londonu, udana za Britanca, a u SAD se preselila nakon razvoda.

- Ona je vrhunski trenirana agentica i sofisticirani ruski agent - ustvrdili su američki istražitelji. Mlada i lijepa poduzetnica/tajna agentica ukrasila je većinu naslovnica posvećenih razbijenom špijunskom lancu u SAD-u. I u nastavku praćenja skandala o 11 ruskih agenta, tzv. ilegalaca, atraktivna Ruskinja glavna je priča uz komentare o utjecaju otkrića na odnose SAD-a i Rusije, koji su u posljednje vrijeme uočljivo krenuli uzlaznom putanjom.

- Dokazi protiv nje su poražavajući - navode šefovi istrage, no mnogi mediji se previše ne obaziru. Famme fatale, Bond djevojka, vatrena crvenokosa.... stoji u naslovima uz njezine fotografije (cijelog stasa) u brojnim izdanjima.

Poznati site Huffington Post čitateljima čak nudi mogućnost da ocijene njezine fotografije od jedan do deset. The New York Daily Post divi se njezinu “Victoria’s Secret tijelu”, a New York Daily News predlaže je za iduću Bond djevojku.

Šarm, ljepota i veze

Britanski mediji pišu kako “svaki njezin dio” te “šarm, ljepota i veze u visokom društvu kroz koje se kretala s lakoćom” odgovaraju ulozi koju je imala - otkrivanju državnih tajni.

Baš sve navodi na priču o modernoj Mata Hari. No jedan dio slagalice nedostaje - tajne koje je trebala poslati Moskvi. Naime, iako se u dijelu istrage koji je pušten u javnost opisuje kako je srijedom elektronski izmjenjivala informacije s dužnosnikom ruske diplomacije u SAD-u (sjedeći u kafiću s laptopom, dok bi on prošao u vozilu), ne navode se njezini izvori niti podaci do kojih je možda došla.

Objavljene informacije do kojih su ‘ilegalci’, koje se smatra najelitnijim agentima, došli, mnogi su analitičari, bivši obavještajci, ocijenili smiješnima. Američki obavještajni eksperti čude se kako je skupini uopće dopušteno da radi tako dugo (bar deset godina), s obzirom na jadne rezultate. Čude se i ruski stručnjaci, naročito zastarjelim metodama koje su agenti koristili te činjenici da su susjedi nekih od njih izjavili da su znali da su Rusi, unatoč američkim i kanadskim dokumentima, jer su imali ruski naglasak.

Putinova uloga

Neki analitičari smatraju da se možda radi o inertnoj birokraciji koja je nastavila sa zastarjelim programom te da nasljednik KGB-a, SVR, nije jednako profesionalan (u tim se komentarima pak često spominje kako je upravo ruski premijer Putin bio jedan od kreatora mreže ilegalaca - ne nužno i ove).

No, takve stavove dovodi u pitanje depeša koju su agenti poslali u Moskvu, a vezana je uz promjene na tržištu zlata. Iz Centra je ubrzo stigao odgovor: “Vrlo kvalitetne informacije, poslane ministarstvu financija i ekonomije, donijele su nam važnu korist”.

Potvrđeno je i da je jedan od ciljeva službe bio Alan Patricof, bivši financijski voditelj kampanje Hillary Clinton za američki Senat. Iz toga neki analitičari zaključuju da je mreža bilo bitno uspješnija nego što se to na prvi pogled vidi ističući kako je cilj i bio stvoriti sustav utjecajnih kontakata.

Špijunski rječnik:

- ilegalac: naziv za ruske agente koje vodi SVR, posebno one u SAD-u

- legenda: lažni identiteti koje ilegalci dobivaju prije izlaska iz Rusije za život u SAD-u

- u dubokoj tajnosti (deep cover): agenti koji se u potpunosti uklope u novu sredinu i ondje žive godinama

- steganografija: slanje poruka kroz razne kodove i šifre, recimo u binarnom kodu digitalne slike na svima dostupnim web stranicama

- ad hoc mreža: skrivena komunikacija dva laptopa koji su nakratko povezani

- susret u gužvi: poznat i kao “trenutni susret”, kad agenti tajno predaju materijale dok jedan prolazi mimo drugoga na javnom mjestu

- mjesto izbacivanja: određena točka na kojoj agent ostavi malen predmet kako bi ga drugi pokupio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:00