PRKOSI SANKCIJAMA

FOTOGRAFIJA IZ SJ. KOREJE OTKRILA DETALJ KOJI JE ZASJENIO ISPALJIVANJE RAKETA Kim pratio lansiranje i pokazao rekvizit koji bi mogao razjariti Zapad

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2019. u 17:50

FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un watches the test-fire of two short-range ballistic missiles on Thursday, in this undated picture released by North Korea's Central News Agency (KCNA) on July 26, 2019. KCNA/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT./File Photo
KCNA / REUTERS

Kim Jong Un

Fotografija sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una kako krajem srpnja pomno prati lansiranje raketa izazvala je buru reakcija u međunarodnoj javnosti. Naime, zahvaljujući snimci koju je u javnost pustila državna novinska agencija KCNA svijet je dobio dokaz da Kim i dalje drsko prkosi međunarodnim sankcijama protiv njegovog režima.

Na fotografiji se vidi kako Kim uz pomoć dalekozora prati vojnu vježbu, a s njegove lijeve ruke blješti 10.700 eura (gotovo 79.000 kuna) vrijedan sat.

Ne bi u tome bilo ništa sporno da Ujedinjeni narodi nisu zabranili izvoz luksuznih dobara u Sjevernu Koreju zbog njihovog ispitivanja nuklearnog oružja. Na popisu zabranjenih proizvoda tako su se našli i luksuzni satovi.

No, sjevernokorejskog diktatora to nije zaustavilo u naumu da na svoj ručni zglob postavi rijedak i skupocjen sat, i to baš u vrijeme kada se njegova zemlja suočava sa sve većom nestašicom hrane do koje je navodno došlo zbog najgore suše u više od 35 godina.

Stručnjaci iz Južne Koreje uvjereni su da se Kim počastio luksuznim IWC Portofino Automaticom, satom koji košta vrtoglavih 10.700 eura.

Ovo otkriće dolazi samo dan nakon što su se pojavile fotografije iz jedne robne kuće u Pjongjangu iz kojih je jasno da se ondje prodaju i marke poput Rolexa, Tissota i Omege.

Podsjetimo, nedavno je otkriveno i kako je Kim došao do luksuznih blindiranih Mercedesa unatoč međunarodnim sankcijama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo