EVAKUIRANO NA DESETKE TISUĆA LJUDI

FOTOGRAFIJE PAKLENE FRONTE: KALIFORNIJOM BIJESNE POŽARI 'Stigli smo ponijeti sa sobom samo par Božićnih poklona... Sve što sam imala je nestalo'

 
 REUTERS

Požari koji ekstremno brzo bijesne jugom Kalifornije progutali su već više od 263 tisuće četvornih metara dok se vatrogasci bore s paklenom frontom.

Jaki vjetar i suhi uvjeti potpalili su najmanje pet požara u utorak stavljajući točku na i prethodnim požarima koji su ove godine divljali Kalifornijom.

Požar je natjerao desetke tisuća ljudi da napuste svoje domove, stradalo je više od stotinu zgrada, a područje je ostalo bez struje.

U gradu Ventura proglašen je policijski sat kako bi se stanovnici zaštitili od kriminala, a vatra je toliko silna da je prešla na drugu stranu autoceste, a guta oko 4 tisuće četvornih metara u sekundi.

U Los Angelesu evakuirano je oko 150.000 ljudi, a ukupno je oko 43.000 domova ostalo bez električne energije te se očekuje da će brojka biti i veća pošto vatra gori u blizini dalekovoda.

- Očekujemo da ćemo se cijeli tjedan boriti s požarima - kazao je gradonačelnik Los Angelesa.

Požari su izazvali toliko dima da ga je NASA snimila iz svemira. Vatra je poharala čitave četvrti, sravnila kuće s tlom i pretvorila ih u prah. Stradala je i bolnica Vista del Mar u Venturi, samo dva sata nakon što je evakuirana.

Mještani koji su morali pobjeći iz svojih kuća opisali su napete trenutke dok im se vatra približavala ogromnom brzinom.

- Žar s drveća padala je po autima. Bogu hvala da nam je kuća ostala čitava. Ne mogu vjerovati jer je vatra bila jako blizu - kazala je Mary Robinson iz Venture.

Njezina sugrađanka Samantha Wells-Zuniga pobjegla je s obitelji dok je gledala kako cijela četvrt Hawaiian Village, gori.

- Gledali smo o ovakvim katastrofama na televiziji i tada ne razmišljaš što bi učinio da se to dogodi tebi, što bi spakirao u trenutku?

Sa sobom su tako ponijeli par božićnih poklona.

- Sada je sve što sam imala, osim moje divne obitelji, nestalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:12