ELEMENTARNA NEPOGODA

Francuska: Jake poplave odnijele najmanje 20 života

 AFP

DRAGUIGNAN - Najmanje 20 ljudi je poginulo u poplavama u južnoj Francuskoj, no vlasti koje provode akcije spašavanja se boje kako bi broj smrti mogao biti i veći.

U akciji sudjeluju i helikopteri koji s krovova kuća podižu preživjele u jednoj od najvećih poplava koju su pokrenule snažne oluje na području Draguignana u blizini mediteranske obale. Također, više od 2000 tisuća volontera radi na spašavanju ljudi. Velik broj stanovnika ostalo je zarobljeno u svojim kućama, krovovima i vozilima.

Situacija je izmakla kontroli i u lokalnom zatvoru gdje je 436 kažnjenika prebačeno na druge odjele i lokacije nakon što je voda poplavila prva dva kata.

Svoj obilazak pogođenih područja najavio je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je izrazio sućut obiteljima žrtava te podršku spasilačkim timovima.

Meteorolozi su upozorili na neobičnu prirodu poplava, najgorih od 1827. godine. Policija u međuvremenu upozorava stanovnike da ne putuju automobilima nigdje jer se pogoršanje tek očekuje. Bez električne energije ostalo je do 200 tisuća kućanstava, a do srijede navečer normalna opskrba strujom omogućena je polovici.

Poplave su zaustavile promet brzog vlaka između Toulona i Nica pri čemu je 300 putnika ostalo zarobljeno u vagonima. Zbog toga je željeznički promet tom dionicom obustavljen do petka.

Prema izvješću dežurne meteorološke službe, od utorka je palo više od 30 centimetara kiše što je dovelo do poplave ulica Draguignana, mjesto od 40-ak tisuća žitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:38