DRŽAVNA VEČERA

FRANCUSKI PREDSJEDNIK ZAKOMPLICIRAO POSJET GODINE ‘Michelle, stiže nam Hollande, a žene ne žele sjediti s njim’

Bijela kuća na tako visokim ceremonijalima nikad nije ugostila romantično kompliciranog samca kakav je Hollande pa se pitaju treba li ga tretirati kao gosta u žalovanju. A bal, s kim će plesati?

WASHINGTON - Nema veće počasti od državnog posjeta. Stranog gosta pozivate u svoju kuću, dijelite s njim hranu, priređujete mu najraskošnije zabave. Zato svi, pa tako i Amerikanci, državne posjete čuvaju za posebne prilike kad moraju ili žele naglasiti vrhovnu političku važnost gosta. Iako je Francuska najstarija američka saveznica, od 1996. kad je Jacques Chirac bio kod Billa Clintona, nijedan francuski predsjednik nije bio u državnom posjetu SAD-u.

Ovisno o političkim okolnostima i sklonostima predsjednika, Bijela kuća je tu ceremoniju koristila na različite načine. Ulysses S. Grant, koji je 1874. uveo posjete, imao ih je više od 60, Ronald Reagan čak 35, George Bush 21, a Bill Clinton 23. George W. Bush i Obama stali su na šest. Bush ih nije volio, a i smanjio je broj poziva zbog rata.

Molitva za pozivnicu

Obama se suzdržava zbog ekonomske krize. I za ove državne posjete koje je organizirao prigovaraju mu da su preskupi te postavljaju pitanja mora li gostima baš pjevati Beyonce, je li se Kinezima 2011. morao točiti cabernet od 399 dolara i mora li prva dama Michelle baš paradirati u Lanvinu dok Amerikance deložiraju iz domova. Obame su stoga prekinuli tradiciju objavljivanja etiketa vina i jelovnika pa su državne večere za Nijemce, Južnokorejce i Britance prošle mirnije.

Podrška Francoisu Hollandeu padala je prema 20 posto, ulagači su protiv njega pokretali kampanje, a ekonomija se pacala u recesiji. Onda je stigla pozivnica iz Bijele kuće. Svjetski lideri mole za tu pozivnicu, računajući da će im ona ojačati utjecaj. Kinezi su kod Georgea W. Busha lobirali godinama, a morali su se zadovoljiti svečanim ručkom. Turci su jednako uporno lobirali kod Obame, ali su dobili tek službeni posjet. Samo je brazilska predsjednica Dilma Rousseff odbila pozivnicu, bijesna zato što ju je NSA prisluškivala.

Hollande je pozvan kad mu je najviše trebalo i činilo se da mu Obama nudi politički spas kod kuće. Protokol Bijele kuće dobio je nalog da Hollandeu mora osigurati najviše moguće počasti. Za glavni događaj, gala večeru s plesom, sastavljena je lista od čak 300 uzvanika. Više nego što ih može stati u Državnu blagovaonicu gdje se ta večera održava, pa je na Južnoj livadi podignut veliki šator.

I nije samo šator znak svadbenog slavlja kojim mora odisati posjet - iz Bostona je doveden vrhovni planer vjenčanja američke elite Bryan Rafanelli, čovjek koji je organizirao udaju Chelsea Clinton.

Fotogalerija posjeta francuskog predsjednika Hollandea američkom kolegi Obami

Državna večera je vječni izvor fascinacije. Toalete, smokinzi, zdravice, odlično opisani u filmu “Butler”, slika su moći i prestiža. Michelle Obama osobno je nadgledala pripreme sa šefom protokola Jeremyjem Bernardom. Kako protokol i kuhinja znaju šutjeti bolje od CIA-e, novinari su se obratili Walteru Scheibu, glavnom kuharu u Bijeloj kući tijekom mandata Billa Clintona i Georgea W. Busha. On im je rekao da je jelovnik državnih večera stres nad stresovima, ali se ništa ne može usporediti s panikom koja vlada kada dolaze Francuzi. Kaže da je Hillary Clinton dobivala napade anksioznosti pri pomisli da “cuisine” neće biti dovoljno “haute” za goste iz Pariza. Naručene su pozivnice od teškog papira boje slonovače, sa zlatnim reljefom predsjedničkog grba i porukom “The President and Mrs. Obama request the pleasure of...”, na kojima je Hollande najavljen s nevjenčanom suprugom Valerie Trierweiler.

Predsjednik neženja

Ali, onda je tabloid Closer objavio fotografije Hollandea kako na skuteru dolazi do stana u kojem se tajno sastajao s glumicom Julie Gayet, izbio je skandal, Trierweiler je dobila slom živaca, razbila zlatni sat i sve vaze iz Sevresa u Zlatnom salonu Elizejske palače, oštetila stol Luja XVI. i rasula predsjednikove papire, a kako se ni nakon navodno tri milijuna eura štete nije mogla smiriti, liječnik ju je sedirao i otpremio na psihijatriju gdje je provela sljedećih 10-ak dana dok je nisu pristojno izbacili iz Elizejske palače u Indiju, pa u lijepi stan u XVI. arondismanu. Protokol Bijele kuće dao je uništiti sve pozivnice i zaustavio izradu plana sjedenja dok predsjednik ne odluči što će sa svoje dvije burne veze. Bilo bi nezgodno da je odlučio povesti Gayet, iako su već imali problematičnog Francuza. Kad su George i Laura Bush 2007. pozvali Nicolasa Sarkozyja u Ameriku, tri tjedna prije dolaska on je objavio da se razvodi od Cécilije. Ali, on je, srećom, bio pozvan samo na svečanu večeru. Hollande je na kraju odlučio da mu je “dosta žena” jer su ga “previše koštale”. Zato dolazi sam, kao “predsjednik neženja”, kako su mu preporučili savjetnici.

Budući da protokol Bijele kuće na tako visokim ceremonijalima gotovo nikad nije ugostio samca, a kamoli romantično kompliciranog kakav je Hollande, otvorio se niz pitanja. Lako za pozivnice, tiskali su nove. Ali, što je sada prikladno, tko će sjediti pokraj Hollandea na večeri? Prazan stolac ne dolazi u obzir, pokraj Hollandea bi trebala sjediti dama, ali koju god stavili, tabloidi će poludjeti. Trebaju li ga tretirati kao gosta u žalovanju? Je li prikladno organizirati koncert za uzvanike?

Protokolarni kaos

Što će s balom, on će morati plesati s Michelle i novinari će jedva dočekati da uz sliku napišu kako je francuski zavodnik oborio s nogu prvu damu. Morali su otkazati i sve protokolarne nastupe prve dame jer nema koga pratiti u lokalnu školu i na ručak s donatoricama. Hollande je tako Obaminu suprugu doveo u nezgodnu poziciju, vrlo nepristojno.

Težak posao

Lavina ceremonijalnih pitanja možda na kraju ipak neće tragično zasjeniti vrlo važne teme o kojima predsjednici moraju razgovarati. Hollande će odraditi vrlo težak posao nakon što mu Obama, vozeći ga preko Amerike u Air Force One i upoznajući ga s najbogatijima i najmoćnijima, ritualno pokaže koliko cijeni Francuze kao partnere. Čim Hollande sleti u Washington u ponedjeljak u 14.30 sati, Obama ga vodi u Charlottesville da vidi Montecitto, dom najdičnijeg frankofila revolucionarne Amerike Thomasa Jeffersona. Na večeri ih čekaju šefica MMF-a Christine Lagarde i predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim te teme krize i stabilnosti eurozone. Utorak počinje sastankom u četiri oka, na konferenciji za novinare u podne čut će se glavne teze o odnosu SAD-a i Francuske, na ručku s potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem razgovarat će o glavnim temama posjeta, Siriji i Iranu. Francuska je za Ameriku odigrala neprocjenjive poteze u te dvije teške situacije. Kad je Bašar al-Asad napao civile sarinom i svi se okrenuli prema Obami očekujući vojnu intervenciju, Britanija se izgubila iz igre jer premijer Cameron nije dobio podršku parlamenta za sudjelovanje. Hollande je, pak, stao na prvu liniju i pripremio avione, čekajući Obamin znak.

Pitanja ekonomije

U pregovorima s Iranom Francuzi su postavljali najtvrđe uvjete i omogućili Americi mekšu ulogu, što je, pak, Iran zadržalo u pregovorima, a opet nisu mogli previše vrdati. Hollande je poslao vojsku u Mali, reagirao u Srednjoafričkoj Republici, poslao avione na Gadafijeve snage... Dok se europski lideri jedva suzdržavaju od neprijateljskih reakcija zbog promjene američkog vanjskopolitičkog fokusa i skandala s NSA, Hollande otvoreno stoji uz Obamu. Jako je pazio što govori kad je Snowden počeo objavljivati dokumente o špijuniranju.

Hollandeova se politika odlično uklapa u Obaminu vanjskopolitičku strategiju, odnosno oslonjena je na Obaminu popularnost u svijetu te na naglašavanje savezništava i novog rasporeda odgovornosti u rješavanju problema.

Nakon polaganja vijenaca na groblju Arlington i odlikovanja veterana Drugoga svjetskog rata, Hollande se sastaje s američkim biznismenima. Razgovarat će s ljudima koji ga vide kao čovjeka zapelog u prošlosti, koji svakoga tko zaradi milijun eura kažnjava sa 75 posto poreza i podilazi francuskim tvrtkama koje blokiraju dolazak konkurencije. I Obami će morati objasniti porezni status velikih američkih kompanija poput Googlea te ga uvjeriti u svoj zaokret prema otvaranju ekonomije.

Svaki gaf je potencijalni megaskandal

Državna večera u SAD-u je formalna večera koja se priređuje u čast stranih šefova država i vlada.

U diplomatskom protokolu to je jedna od najviših počasti, simbolično zbližavanje zemalja tijekom kojega predsjednik i prva dama ugošćuju šefa države “u svojoj kući, za svojim stolom”. Formalni dress code, bitni uzvanici, često simbolični jelovnici i bal kao glavni događaj znakovi su počasti gostu. Državne večere organiziraju se samo kad američki predsjednik želi poslati političku poruku o partnerstvu, otvaranju prema zemlji čijeg lidera ugošćuje. Svaki gaf u protokolu potencijalni je diplomatski skandal.

Hollande poručio: Bit ćemo zauvijek prijatelji

WASHINGTON - Francuski predsjednik Francois Hollande, prvih sati svog posjeta Sjedinjenim Državama, govorio je uz Baracka Obamu o prijateljstvu koje veže Pariz i Washington, tijekom posjeta posjedu trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona u Monticellu.

Obama i Hollande posjetili su u ponedjeljak Monticello, nedaleko od Charlottesvillea u Virginiji, gdje su obišli imanje trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona. Jefferson je bio i američki veleposlanik u Francuskoj, a posjet Monticellu bio je simbolični naglasak dugovječnog saveza dviju zemalja.

"Saveznici smo bili u vrijeme Jeffersona i la Fayettea, to smo i danas, prijatelji smo bili u vrijeme Jeffersona i la Fayettea, prijatelji ćemo biti zauvijek", rekao je francuski šef države prvog dana državnog posjeta.

Francois Hollande i Barack Obama stigli su tijekom poslijepodneva u zrakoplovu Air Force One u Monticello kako bi mogli voditi neformalne razgovore, prije vrlo svečanog i službenog okvira u utorak.

Bilo je također predviđeno da Hollande večera u francuskoj rezidenciji u Washingtonu zajedno s glavnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Svjetske banke Amerikancem Jim Yong Kimom

U utorak će dvojica predsjednika razgovarati u Bijeloj kući nakon čega će održati tiskovnu konferenciju. Hollande će ručati u State Departmentu s potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

"Tijekom posjeta oni će razgovarati o mogućnostima daljnjeg jačanja naše zajedničke sigurnosti, rasta našeg gospodarskog i trgovinskog partnerstva i partnerstva u području okoliša, klimatskih promjena i razvoja", priopćila je Bijela kuća. Na dnevnom redu naći će se i teme poput Sirije, iranskog nuklearnog programa, Ukrajine, terorističkih prijetnji u Sahelu i Libije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:25