ODMAH STIŽE ZAMJENA

FRANCUSKA OSTALA BEZ PREMIJERA Dao je ostavku zbog debakla na lokalnim izborima

 AFP

PARIZ - Nakon teškog poraza socijalista na lokalnim izborima, koji su okončani proteklog vikenda, Francuska je u ponedjeljak ostala bez premijera. Jean-Marc Ayrault je predsjedniku Francoisu Hollandeu predao ostavku, a on će za novog šefa vlade najvjerojatnije imenovati dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa.

Hollande je također najavio da će se u ponedjeljak navečer naciji obratiti putem televizije.

Prema posljednjim anketama, 51-godišnji Valls je jedan od rijetkih ministara kojemu popularnost nije potonula na pretjerano nisku razinu, kao što je to slučaj sa samim Hollandeom i premijerom u ostavci. Pristalice ima čak i među rigidnim desničarima, čiji su kandidati u drugom izbornom krugu, održanom u nedjelju, ostvarili više no solidan rezultat.

Socijalisti su vlast izgubili u više od 150 naselja s više od 9.000 stanovnika, no konačni rezultat još nije dostupan. Radikalno desna Nacionalna fronta vlast je osvojila u 11 gradova na jugu države. I umjereno desni UMP ostvario je dobar rezultat.

Francuzi su izrazito nezadovoljni neučinkovitošću Hollandeovih ekonomskih reformi, zbog čega nema značajnijeg ekonomskog rasta, a stopa nezaposlenosti je i dalje visoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43