FRANCUSKA

Francuski Ustavni sud odlučio: Ništa od dozvole za istospolne brakove

 AP

PARIZ - Francuska je zadržala zabranu istospolnih brakova nakon što je njezin Ustavni sud presudio da lezbijski par s četvero djece nema pravo do kraja ozakoniti svoju vezu.

Corinne Cestino i Sophie Hasslauer žive zajedno 15 godina i odgajaju četvero djece, a registrirani su kao civilno partnerstvo, što im omogućava određene porezne i financijske povlastice.

Članak zakona

One su pokušale svojom tužbom pokrenuti ukidanje zabrane koja im onemogućava brak i njemu pripadajuće povlastice, poput određivanja skrbi nad djecom, rješavanja ostavštine i općenito zaštite djece. Ustavni je sud, međutim, odlučio odbiti njihovu žalbu prema kojoj je članak u francuskom zakonu koji definira brak kao “zajednicu muškarca i žene” neustavan i diskriminirajući. Ustavni suci dodali su kako je na parlamentu, a ne na sudskoj vlasti, da preispita taj članak i ukine zabranu brakova za istospolne parove.

- Propuštena je povijesna prilika da prekinemo diskriminaciju tri milijuna homoseksualaca koji žive u Francuskoj - rekla je Caroline Mecary, pravna zastupnica nekoliko gay udruga.

Spremni socijalisti

Dodala je kako se francuski homoseksualci nadaju da će izbori iduće godine na vlast dovesti socijaliste koji već imaju pripremljen zakon za legalizaciju istospolnih brakova.

Francuska je 1999. ozakonila civilna partnersta za istospolne parove, a Nacionalni institut za demografske studije procijenio je da u toj državi oko 40.000 djece živi s homoseksualnim roditeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:58