POTVRDA AACHENA

FRANCUZI POTVRDILI DOPUNU UGOVORA KOJI SU PRIJE 56 GODINA POTPISALI DE GAULLE I ADENAUER Radikalna ljevica i komunisti bijesni

 Philippe Wojazer/Pool / REUTERS

Francuski parlament je u utorak odobrio ratifikaciju novog ugovora koji su Francuska i Njemačka potpisale u Aachenu, ali su se komunistički i zastupnici radikalne ljevice usprotivili tome da se "u tolikoj mjeri potvrđuje čvrsta europska jezgra".

Ratifikaciju je odobrilo 479 zastupnika Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, 42 su bila protiv i jedan suzdržan.

Ugovor su 22. siječnja potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ugovor, koji će "označiti novo razdoblje u posebnoj vezi" dviju zemalja, Senat je prihvatio u srpnju.

Novi ugovor o "suradnji" i o "integraciji" "dopuna" je Elizejskom ugovoru o prijateljstvu koji su 1963. potpisali general De Gaulle i Konrad Adenauer na polju obrane, diplomacije, gospodarstva i prekogranične suradnje.

Predviđa "odredbu o međusobnoj obrani" u slučaju agresije. Također želi "učvrstiti veze građana i poduzeća s obje strane granice" i potvrđuje cilj dvojezičnosti na područjima uz granicu.

Francuska i Njemačka osnivaju "francusko-njemačko stručno gospodarsko vijeće" koje će davati "preporuke o gospodarskom djelovanju".

Čelnik Nepokorene Francuske (radikalna ljevica) Jean-Luc Melenchon predložio je u četvrtak neprihvaćanje ugovora. "Nema nikakva razloga da nam oni, koji se prema nama nerijetko odnose svisoka kao da su iz Mediteranskog kluba, budu povlašteni saveznici", istaknuo je.

I Stephane Peu (Komunistička stranka) ocijenio je da je za EU opasno "u ovolikoj mjeri potvrditi čvrstu europsku jezgru".

Ostale skupine su poduprle ratifikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:10