ARIZONA

Gabby Giffords je podigla palac gore pred liječnicima

 AFP

TUSCON - Američki predsjednik Barack Obama danas planira doputovati u Tuscon u Arizoni, gdje će govoriti na komemoraciji za žrtve napada u kojemu je u subotu na političkoj skupu šest ljudi ubijeno, a kongresnica Gabrielle Giffords teško ranjena.

Obama će se sastati s ranjenima i obiteljima poginulih prije nego što sutra počnu pokopi - prvi je zakazan onaj devetogodišnje Christine Taylor Green.

Brani se šutnjom

Ubojica Jared Lee Loughner u međuvremenu se u ponedjeljak prvi put pojavio na sudu, gdje mu je pročitana optužnica, zasad za dva ubojstva i tri pokušaja ubojstva, dok će ostale optužbe biti dodane kasnije. Suđenje je premješteno u Phoenix jer su svi suci Federalnog suda u Tusconu izuzeti iz postupka zbog sukoba interesa, budući da im je optuženi ubio kolegu.

Kako piše Associated Press, sudac je Loughnera u ponedjeljak pitao razumije li da mu prijeti smrtna ili doživotna kazna. - Da - rekao je Loughner, koji se brani šutnjom i koji je u prvom trenutku u sudnici navodno izgledao uplašeno.

Čak i ako bude proglašen neuračunljivim, smrt bi mogao dočekati u zatvoru, jer prema zakonima Arizone mentalno bolesne osobe, nakon što eventualno ozdrave, ne puštaju se na slobodu nego prebacuju u zatvor.

Loughnerovi roditelji, pak, prema pričama susjeda, plaču u osami u svojoj kući. - Sada su tamo. Oboje tamo plaču. On plače, a ona nije ni ustala iz kreveta - ispričao je za Los Angeles Times Wayne Smith, susjed koji kaže da nije bio posebno dobar s Loughnerima i do subote nije znao ni da im je to prezime, ali je ipak u subotu, kada su čuli za pucnjavu, s njima plakao sat vremena na tratini ispred njihove kuće.

Mozak više ne otiče

Liječnici su u međuvremenu priopćili da CT snimke pokazuju da je mozak Gabrielle Giffords prestao oticati.

- Još nismo izvan kritične faze. Ponekad treba i tri ili pet dana da oteklina dosegne maksimum. Ali svakim danom koji prođe bez povećanja nešto smo optimističniji - rekao je neurokirurg Michael Lemole za AP.

Nakon što joj je u subotu u operaciji privremeno uklonjena polovica lubanje, liječnici su tijekom protekla dva dana kongresnicu skidali sa sedativa te od nje tražili jednostavne zadatke, primjerice da pokaže dva prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:34