PACKE IZ EUROPE

Gay parada na ulicama Beograda uvjet za ulazak Srbije u EU

Paradu ponosa osiguravat će oko 5 tisuća pripadnika policije, čak 2 tisuće više nego što ih osigurava najrizičniju nogometnu utakmicu - onu između Crvene Zvezde i Partizana
Zagreb, 130609." Povorka ponosa - Zagreb Pride 2009 "?U Zagrebu se danas odrzavaju dva prosvjeda vezana uz prava seksualnih manjina - jedan za, a drugi protiv. Za prava se zalazu Hrvatski gay aktivisti koji su se u 15 sati okupili na Trgu marsala Tita odakle ce promarsirti zagrebackim ulicama do parka Zrinjevac, gdje su za 16.30 sati zakazani prigodni govori i koncert.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Europska komisija upozorila je Srbiju da ukoliko tijekom održavanja gay parade (Parada ponosa) na ulicama Beograda dođe do nereda i nasilja nad njezinim sudionicima, a nadležne vlasti ne učine sve kako bi osigurale njihovu sigurnost, Europska komisija spremna je usporiti - pa čak i stopirati kandidaturu Srbije za članstvo u EU - piše srpski PressOnline.

Prema izvoru Pressa, održavanje gay parade biti će ocjenjeno u izvještaju EK, čije se objavljivanje očekuje 10. studenog ove godine.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić napominje da održavanje Parade ponosa može odraziti put Srbije prema EU.

"U svakom izvještaju EK i u razgovoru s njenim predstavnicima u Beogradu, održavanje parade je jedna od tema. Tako će biti i u sljedećem koji se očekuje u studenom", kaže Dačić.

Iz Europske unije kratko su se oglasili izjavivši da EU pomno prati situaciju u Srbiji i njen napredak u obrani ljudskih prava i ustavnog uređenja same države, koji jamči slobodno izražavanje mišljenja svakog državljanina.

Parada ponosa trebala bi se održati 10. listopada u Beogradu. Organizator tvrdi da će sudjelovati između 500 i tisuću ljudi, dok iz policije napominju kako će cijeli događaj osiguravati oko 5 tisuća pripadnika policije. Za usporedbu, najrizičniju nogometnu utakmicu između Crvene Zvezde i Partizana osigurava tek oko 3 tisuće policajaca.

Ovo je treći pokušaj održavanja gay parade nakon 2001. godine, kad je prvi pokušaj završio brutalnim nasiljem nad učesnicima. Prošle godine je zabranjena u posljednji čas jer policija nije mogla osigurati sigurnost učesnika parade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:56