KAO U ZEMLJU PROPAO

Gdje je nestao kineski šef diplomacije? Nema ga već tri tjedna, a na društvenim mrežama vlada cenzura

Pet odlomaka o Qinu izrezano bez prethodne najave iz članka novinara Phila Cunninghama

Qin Gang

 Akiko Yoshinaga/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang nije viđen u javnosti više od tri tjedna, unatoč nizu diplomatskih napora na visokoj razini da se poboljšaju veze sa Sjedinjenim Državama.

Kao bivši veleposlanik u Washingtonu, koji se smatra štićenikom kineskog vođe Xi Jinpinga, očekivalo se da će Qin igrati ključnu ulogu tijekom nizu posjeta najviših američkih dužnosnika Pekingu, piše Guardian.

No, zadnji put je u javnosti viđen na sastanku s kolegom iz Šri Lanke u Pekingu 25. lipnja. Primjerice, nije se pridružio kineskim dužnosnicima u razgovorima s ministricom financija Janet Yellen početkom srpnja, ili prilikom posjeta izaslanika za klimu Johna Kerryja.

Svi kontakti na visokoj razini između dviju zemalja bili su obustavljeni gotovo godinu dana, nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan u kolovozu prošle godine, zbog čega se nedavni posjeti američkih dužnosnika Pekingu prate s posebnom pozornošću.

Početkom srpnja kineski dužnosnici također su otkazali planirani posjet visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, ne navodeći razlog za promjenu planova.

Prošloga tjedna Qina je maknut s položaja šefa izaslanstva Pekinga na summitu Aseana u Indoneziji. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je tada da Qin neće ići "zbog zdravstvenih razloga", ali nije ulazio detalje.

Tjedan dana kasnije, on se još uvijek nije pojavio, a čini se da se govorkanja o njegovoj odsutnosti cenzuriraju na kineskoj stranici društvenih medija Weibo. Pretraživanje rečenice "gdje je Qin Gang" na platformi vraća poruku "nema rezultata". Bilo je vrlo malo drugih rasprava o njemu.

Novinar i analitičar Phil Cunningham rekao je da je pet odlomaka o Qinu izrezano bez prethodne najave iz članka koji je on napisao o američko-kineskim odnosima za hongkonške novine, South China Morning Post (SCMP), koje financira država.

U tim je odlomcima istaknuto da je bivši veleposlanik u Washingtonu baš u vrlo nezgodno vrijeme nestao s političke scene i upitao se je li to zbog bolesti ili "političke nemilosti".

- Qin Gang je nestao. Ne samo da ga nema u vijestima u Kini, nego ga nema ni u mom članku!” - napisao je Cunningham na Twitteru. “Prema SCMP-u 15. srpnja, pet rečenica o Qinu uklonjeno je (bez obavijesti) iz članka nakon što je prošla autorizacija.”

Qin, 57, se vinuo u politički vrh kao jedan od agresivnih "borbenih vukova" koji je donio novi, antagonistički stil u kinesku diplomaciju posljednjih godina. Navodno ga je podupirao i promovirao sam Xi.

Netransparentan politički sustav Kine znači da može biti teško procijeniti uzrok iznenadnih nestanaka viših dužnosnika. Oni su ponekad znak upozorenja da je bivši moćnik pao u političku nemilost, a sljedeći put ćemo čuti za njih na sudu.

Ipak, ponekad nestanci imaju prizemnije objašnjenje ili barem ne utječu na karijeru. Sam Xi nestao je iz javnosti na dva tjedna nedugo prije nego što je 2012. imenovan za glavnog kineskog čelnika. Razlog kratke odsutnosti s javne scene nikada nije objašnjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:24