NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: INFOGRAFIKA!

GDJE SE NAJBOLJE RODITI 2013. Hrvatska u sredini: Slovenija deset mjesta ispred, Srbija deset mjesta iza nas!

ZAGREB - Švicarska je najbolje mjesto na svijetu za bebe koje će na svijet doći 2013. godine. Ona maksimalno zadovoljava sve kriterije važne za bogat, zdrav, sretan i prosperitetan život sljedećih godina. Visoka razina socijalne osjetljivosti, jaka zdravstvena skrb, niska stopa kriminala i, baš zbog svega toga, povjerenje građana u javne institucije osigurali su Švicarskoj prvo mjesto na ljestvici od čak 80 zemalja. Među prvih pet najpoželjnijih zemalja za život nalaze se tri skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska, jer kriteriji koji su uzeti u obzir pogoduju upravo tim državama koje su ne samo bogate i stabilne, nego su u njima razvijene institucije koje se brinu o zdravstvenoj i socijalnoj skrbi građana.

Pad američkog sna

Ljestvicu je izradio Economist Intelligence Unit (EIU), sestrinska tvrtka uglednog časopisa The Economist koji je htio ispitati koja će zemlja bebama koje se rode 2013. godine pružiti najkvalitetniji život.

Među prvih deset zemalja je Australija, na drugom mjestu, Singapur dolazi nakon tri skandinavske zemlje, zatim Novi Zeland, koji raznim beneficijama zadnjih dest godina privlači mnoge mlade ljude, slijede Nizozemska, Kanada i Hong Kong. Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice, na 46. mjestu, Slovenija je desetak mjesta ispred, a Srbija desetak mjesta iza Hrvatske. Razvijene zemlje koje su u sličnim istraživanjima visoko na ljestvici sada su pale. Tek 16. mjesto dijele SAD i Njemačka, Francuska je na 26. mjestu, a Velika Britanija na 27.

U istraživanju indeks kombinira rezultate subjektivnih anketa o zadovoljstvu životom s objektivnim odrednicama kvalitete života u pojedinim zemljama. Jedan od najvažnijih faktora je bogatstvo, ali i drugi faktori poput stope kriminala, povjerenja u javne institucije i zdravlja obiteljskog života. Indeks uzima u obzir 11 pokazatelja, među kojima su stalni faktori poput geografije, položaja zemlje te oni koji se polako mijenjaju s vremenom kao što su demografski parametri, socijalne i kulturne karakteristike i stanje u gospodarstvu. Usporedili su indeks kvalitete života s rezultatima osobnog doživljaja sreće. Indeks uvažava i procjenu koliki će biti dohodak po glavi stanovnika u 2030., u vremenu kada će djeca rođena 2013. ući u odraslu dob.

Tu smo gdje i spadamo

Profesorica Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja kaže da je vrh ljestvice predvidljiv i uvjerljiv, kao i začelje, a pojedine zemlje u sredini su je iznenadile, no taj je dio i najskloniji promjenama, ovisi koji kriterij prevlada.

- Skandinavske zemlje, Australija, Kanada, Novi Zeland posve su očekivane. Amerika na 16. mjestu mi je prilično visoko s obzirom na kriterije kojima su se vodili u istraživanju. Vjerojatno je na to utjecala Obamina zdravstvena reforma jer je kod njih taj segment inače jako problematičan, kao i stopa kriminala te socijalna neosjetljivost. Zbog toga je vjerojatno i Britanija na 27. mjestu i to mi se čini realnim. S obzirom na svoj položaj i situaciju, Izrael je, recimo, malo visoko. A Hrvatska u sredini, mislim da tu i pripada - komentira ljestvicu prof. Ilišin.

Ističe je da je teško prognozirati što će biti 2030. i kakva će tada biti situacija u pojedinoj zemlji. Tako smo pronašli istraživanje od prije 24 godine, 1988., kada je na prvom mjestu bila Amerika, slijedile su Njemačka, Francuska, Italija... Danas tih zemalja nema ni među prvih 15.

Podneblje više ne igra

Iako je među prvih deset zemalja polovica europskih, zaostaju države s juga Europe pogođene krizom poput Grčke, Portugala i Španjolske, unatoč prednostima povoljnog podneblja, a u sredini su i zemlje istočne Europe. Unatoč ekonomskoj dinamici, nijedna od BRIC zemalja (Brazil, Rusija, Indija i Kina) nema impresivan rezultat, sve su pri kraju, a na samom začelju su Sirija, Pakistan, Bangladeš, Ukrajina, Kenija i, zadnja, Nigerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30