KRIZA HRANE U AFRICI

Glad potresa Somaliju, a teroristi ne dozvoljavaju dostavu pomoći

Ujedinjeni narodi su proglasili glad u dvije pokrajine uz upozorenje da je cijela zemlja u opasnosti
 AFP

NAIROBI - Ujedinjeni narodi su u dvije regije ne jugu Somalije, zahvaćene jakom sušom, proglasili stanje gladi. Globalna organizacija time nastoji skrenuti pozornost na najtežu krizu hrane u Africi u posljednjih 20 godina pozivajući na akciju da bi se izbjeglo pogoršavanje trenutnog stanja. Naime, glad bi se mogla proširiti i na druge pokrajine, a cijeloj zemlji prijete i zarazne bolesti. Glađu je, prema procjenama UN-a, zahvaćeno oko 350.000 ljudi u regijama koje su pod kontrolom terorista iz skupine al-Šabab. Stopa teške pothranjenosti prelazi 30 posto, a na 10.000 stanovnika više od šestero djece mlađe od pet godina umire svakog dana.

No, militantni iz al-Šababa tvrde kako je riječ o propagandi zapadnih vlada te da u Somaliji nema gladi. Stoga su najavili da će na svaki način onemogućiti bilo kakvu dopremu hrane.

UNICEF je pozvao svijet u pomoć djeci Afrike kako ni jedan mladi život ne bi bio izgubljen. Također, uz humanitarnu pomoć koja svakodnevno stiže, UNICEF priprema dosad najveću humanitarnu operaciju dosada kako bi namirio potrebe pothranjene djece.

I građani i tvrtke u Hrvatskoj mogu se priključiti svijetu u pomoći djeci na rogu Afrike. Donirajte još danas putem interneta ili žiro računa 2360000-1500124852, poziv na broj 2011-073-98.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07