NEIZVJESNOST

GLAVNI PREGOVARAČ EU-a ZA BREXIT KAŽE DA RJEŠENJE NIJE NA VIDIKU 'Zahtjev Borisa Johnsona da se iz sporazuma izbaci backstop je neprihvatljiv'

Michel Barnier
 Francois Lenoir / REUTERS

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit u ponedjeljak je kazao da će se teško pronaći izlaz iz situacije s Brexitom jer je zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona da se iz sporazuma izbaci 'backstop', zaštitni mehanizam za granicu s Irskom, neprihvatljiv.

Više od tri godine nakon što su se britanski glasači na referendumu izjasnili za izlazak iz Unije, budućnost Brexita i dalje je neizvjesna.

Nade u sporazum koji bi olakšao prijelazno razdoblje porasle su nakon što je Johnson kazao da se počinju nazirati obrisi sporazuma i nakon što je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker potvrdio da je sporazum moguć.

No, Michel Barnier izrazio je u to sumnju i ponovio da EU ne može pristati na zahtjev Londona da se iz sporazuma o izlasku, bez neke ozbiljne alternative, izbaci 'backstop'.

"Siguran sam da razumijete da je to neprihvatljivo", kazao je Barnier na tiskovnoj konferenciji.

"S obzirom na trenutno stajalište Ujedinjenog Kraljevstva, vrlo je teško vidjeti kako bi mogli postići pravno operativno rješenje koje ispunjava sve ciljeve backstopa. U vrlo smo osjetljivoj i teškoj fazi", dodao je EU-ov pregovarač.

Johnson je i dalje odlučan izvesti zemlju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez prijelaznog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 04:02