IPAK NAPREDAK?

Glavni ukrajinski pregovarač: ‘Rusi su usmeno pristali na sve naše uvjete osim jednog!‘ Rusi: ‘Naša pozicija je ista‘

David Arahamija tvrdi da je rusko pristajanje zasad samo ‘verbalno‘, ali je, prema njemu, gotovo sveobuhvatno

Ruski pregovarač Vladimir Medinski i ukrajinski pregovarač David Arahamija snimljeni u Istanbulu

 Photo by Sergey Karpuhin/POOL/Sputnik via AFP

Glavni ukrajinski pregovarač David Arahamija izjavio je u subotu za ukrajinsku televiziju da je ruska strana u mirovnim pregovorima "verbalno" pristala na ključne uvjete Kijeva, što bi značilo da razgovori dviju strana o okončanju borbi napreduju. Arahamija je također ustvrdio da bi bilo kakav sastanak između predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegova ruskog kolege Vladimira Putina vrlo vjerojatno bio održan u Turskoj.

- Ruska Federacija nam je službeno odgovorila na sve naše pozicije, odnosno prihvatila ih je sve, uz izuzetak Krima koji je anektiran 2014. godine, rekao je Arahamija, kako ga citira agencija AFP.

Doduše, ustvrdio je da Rusi još ništa nisu prihvatili napismeno, već da je zasad riječ o "verbalnom" prihvaćanju. Ruska strana zasad nije potvrdila Arahamijine tvrdnje koje stižu u trenutku kada je Ukrajina uslijed ruskog povlačenja povratila punu kontrolu nad kijevskom oblašću.

Dapače, glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski ustvrdio je u nedjelju da ruska pozicija, kada je riječ o Krimu i Donbasu, ostaje nepromijenjena te da pregovori nisu dovoljno napredovali da bi imalo smisla organizirati sastanak Zelenskog i Putina.

- Nacrt sporazuma nije spreman za raspravu na sastanku na vrhu. Ponavljam iznova i iznova: ruska pozicija o Krimu i Donbasu ostaje NEPROMIJENJENA, napisao je Medinski na aplikaciji Telegram.

Kako je dalje naveo Arahamija, Moskva se na pregovorima složila da je jedini izlaz iz trenutne situacije referendum o neutralnom statusu Ukrajine.

Na pitanje što bi se dogodilo ako bi na tom referendumu većina bila protiv neutralnog statusa, Arahamija je odgovorio da "bismo se tada ili vratili u ratno stanje ili, možda, novim pregovorima".

Kremlj je dosad u niz navrata javno inzistirao da Ukrajina mora službeno postati neutralna, odnosno da mora odustati od svoje u ustavu upisane težnje za članstvom u NATO-u.

Ukrajinski pregovarač Arahamija izjavio je i da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak obavio telefonske razgovore i sa Zelenskim i s Putinom te da im je obojici ponudio organizaciju sastanka u Turskoj.

- Nije određen ni datum ni mjesto, ali vjerujemo da bi najvjerojatnija lokacija bila ili Ankara ili Istanbul, rekao je.

Turska gaji dobre odnose s objema sukobljenim stranama, a posljednja runda pregovora organizirana je upravo u Istanbulu, dok su se na marginama jedne konferencije u Antaliji nedavno susreli i šefovi diplomacija dviju država Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov.

Zelenski od početka konflikta gotovo svakodnevno poziva Putina na razgovore licem u lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00