PROTOKOLARNA NOĆNA MORA

GLAVOBOLJA ZA ORGANIZATORE OI Nemaju ideju gdje smjestiti Mikea Pencea i sestru Kim jong-Una: 'To je prava noćna mora... Kome dati bolje mjesto!?'

 
Mike Pence, sjevernokorejska delegacija, Kim Yo-jong
 Toru Hanai, Young Ho, Damir Šagolj / REUTERS, Profimedia

Unatoč tome što će potpredsjednik SAD-a Mike Pence i mlađa sestra Kim Jong-una Kim Yo-jong tijekom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu sjediti jako blizu jedno drugome, visoki dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje kažu da nemaju planova sastati se tijekom boravka u Južnoj Koreji, piše The Guardian.

Domaćini Olimpijskih naime muku muče s utvrđivanjem rasporeda sjedenja VIP gostiju te postoji rizik da će ceremonijom otvaranja dominirati neugodna atmosfera. Međunarodni olimpijski odbor organizaciju sjedenja je prepustio domaćinima, a predsjednik Thomas Bach je rekao da mu ne pada na pamet petljati se u to.

"To je prava noćna mora... Koliko blizu jedno drugom bi trebali sjediti Amerikanci i Sjevernokoreanci kada Washington javno osuđuje Pjongjang i nameće mu sankcije? I tko bi trebao dobiti bolje mjesto?", rekla je za Reuters osoba upoznata s planiranjem rasporeda sjedenja.

Kim Yo-jong, mlađa sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, najavila je da će prisustvovati Igrama te će time postati prvi član prve obitelji Sjeverne Koreje koji će prijeći granicu između dvije države koje su formalno još uvijek ratuju.

Mlađa sestra sjevernokorejskog vođe, inače zadužena za propagandu u bratovom režimu, nalazi se na američkoj crnoj listi te se nagađa da bi tijekom Igara mogla prenijeti Kimovu poruku Južnoj Koreji. U delegaciji iz Sjeverne Koreje bit će i Kim Yong-nam, nominalni čelni čovjek države.

Pence je rekao da će SAD uskoro Sjevernoj Koreji nametnuti do sad najstrože i najagresivnije ekonomske sankcije. Američkom potpredsjedniku na putovanju će se pridružiti otac Otta Warmbiera, američkog studenta koji je uhićen u Sjevernoj Koreji te koji je prošle godine preminuo nekoliko dana nakon što je u komatoznom stanju vraćen u SAD.

"Navijat ćemo za naše sportaše, ali ćemo tijekom Igara sa saveznicima svijetu dati do znanja da u Sjevernoj Koreji vlada tiranija te da je riječ o najokrutnije režimu na planetu", rekao je u srijedu Pence. "Nećemo Sjevernoj Koreji dopustiti da se okoristi Olimpijskim igrama kako bi širila svoju propagandu."

Sjeverna Koreja je dan uoči otvaranja priredila veliku vojnu paradu u kojoj je prema informacijama iz Južne Koreje sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi. "Nemamo namjeru sastati se dužnosnicima iz SAD-a tijekom posjete (Južnoj Koreji)", rekao je ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Cho Yong-Sam.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da se nada da će Sjever i Jug nastaviti s dijalog te da će tijekom igara dominirati "mirno raspoloženje", dok je japanski premijer Shinzo Abe rekao da SAD, Japan i Južna Koreja ne bi trebali "pasti na šarm" Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:05