SVIJET NA RUBU RATA

'GLEDAO SAM GA KAKO SE MUČI, UOPĆE NIJE HTIO IĆI U RAT' Senator blizak Trumpu otkrio detalje dramatične noći u Bijeloj kući

 
Donald Trump
 REUTERS

Unutarnja borba između ratoborne retorike američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih neintervencionističkih vanjskopolitičkih instikata bila je itekako vidljiva u četvrtak, kad se u SAD-u donosila konačna odluka o odnosu s Iranom.

Senator James Risch, zadužen za vanjske poslove, inače republikanac iz Idaha, rekao je kako predsjednik "uopće nije htio ići u rat".

- Gledao sam ga kako se muči zbog toga - izjavio je Risch, a prenosi CNN.

Dok se Trump dvoumio, njegov tim za nacionalnu sigurnost bio je jednoglasan u odluci da bi SAD trebale uzvratiti napadom za njihov srušeni dron od strane Irana. Ipak, Trump je nekoliko minuta prije napada "povukao kočnicu" i odustao od svega.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, državni tajnik Mike Pompeo i potpredsjednik Mike Pence predvodili su struju koja se zalagala za udar na Iran, no Trump je bio vrlo svjestan činjenice da je nemoguće predvidjeti odgovor Irana na američku vojnu akciju.

Neki ljudi bliski Trump navodno smatraju da su napad na tankere i rušenje letjelice zapravo znakovi Teherana da želi razgovor i upravo su to poručili predsjedniku.

Samo pola sata prije nego što je trebao odobriti napad, Trump je pitao: "Koliko će ljudi, Iranaca, biti ubijeno?".

Kad je čuo da bi žrtava moglo biti barem 150, predsjednik je otkazao napad.

- Znate što? Oborili su bespilotnu letjelicu, avion, kako god to želite nazvati. Nije proporcionalno uzvratiti im ubijanjem 150 ljudi. Ne sviđa mi se ta ideja - rekao je Trump.

U petak se, umjesto o vojnim akcijama, u Washingtonu razgovaralo o dodatnim sankcijama koje se mogu nametnuti Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:25