ZABRINUTOST

GLOBALNI STRAH ZBOG KRAHA CIJENE NAFTE U tijeku je velika rasprodaja na svim ključnim burzama: 'Ovoj priči nema kraja...'

 gettyimages

>>> NOVO 18:35 Pad američkih burzovnih indeksa u poslijepodnevnim se satima po hrvatskom vremenu intenzivirao tako da je najvažniji indeks na Wall Streetu Dow Jones Industrials u jednom trenutku izgubio više od 550 bodova. Tehnološki Nasdaq pao je za više od 3,5 posto, jednako kao i S&P 500.

-------------------------

Cijene nafte ponovno su pale u srijedu na međunarodnim tržištima, pri čemu su se na zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe nadovezale rasprodaje dionica i ostale imovine na financijskim tržištima, dodatno produbivši zabrinutost za potražnju. Ključni indeksi u New Yorku, Londonu, Parizu i Frankfurtu u srijedu su značajno izgubili na vrijednosti. Dow Jones Industrials je nedugo nakon otvaranja trgovine na Wall Streetu potonuo za više od 400 bodova.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 27,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 27,46 dolara.

Iako je glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorio da globalna financijska tržišta po svemu sudeći pretjerano reagiraju na pad cijena nafte i na rizik oštrog usporavanja kineskog gospodarstva, zabrinutost za potražnju nadovezala se na ionako pesimistično raspoloženje na tržištu, povezano s prekomjernom opskrbom.

Tako je Međunarodna agencija za energiju (IEA) jučer upozorila da bi se svijet u 2016. "mogao utopiti u prekomjernoj opskrbi" naftom, pri čemu će skorašnji povratak iranske nafte dodatno pogoršati taj višak.

"Toj priči nema kraja a sve više pritišće cijene", ističe Hans van Cleef iz ABN AMRO-a. "Trebali bismo vidjeti posljedice na proizvodnji", napominje.

Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a pojašnjava da su "niske cijene potrebne kako bi proizvodnja iz škriljaca znatno više usporila". Dodaje također da pritisak na cijene pojava "jako široka rasprodaja svih kategorija imovine, u svim dijelovima svijeta".

U međuvremenu je najveći ruski proizvođač nafte u srijedu objavio kako očekuje da će ruska proizvodnja ove godine pasti prvi puta u prilično dugom vremenskom razdoblju. "Danas je naftna industrija blizu propasti... Nažalost, smanjujemo aktivnosti bušenja", kazao je izvršni direktor Lukoila Vagit Alekperov.

Odvojeno izvješće pokazuje da kanadski proizvođači nafte iz naftnog pijeska gube na svakom proizvedenom barelu dok američki proizvođači nafte iz škriljca uz sadašnje cijene "bacaju novac u vjetar".

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 23,85 dolara, što znači da je pala 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:26