POBUNA U JAPANU

Godinama čekaju smrtnu kaznu, a onda ih obavijeste sat vremena prije smaknuća: ‘Ne možemo ovako živjeti‘

Japan je pogubio tri zatvorenika 2019. i čak 15 zatvorenika 2018. godine, uključujući njih 13 iz kulta Aum Shinrikyo.

Kyota Hattori, koji je japanskim istražiteljima rekao da ”želi smrtnu kaznu” nakon što je napao 18 ljudi u vlaku tijekom Noći vještica ove godine.

 Str/Afp/Profimedia

Dvojica osuđenika na smrtnu kaznu tuže japansku vladu zbog sustava obavještavanja zatvorenika o njihovom pogubljenju samo nekoliko sati prije samo čina, tvrdeći da to uzrokuje psihički stres, prenosi AFP.

Japan je, gdje više od 100 zatvorenika čeka smaknuće, jedna je od rijetkih razvijenih zemalja koja još uvijek ima smrtnu kaznu. Pogubljenja se obično provode nekoliko desetaka godina nakon izricanja presude, uvijek vješanjem. Vlasti su desetljećima obavještavali zatvorenike samo nekoliko sati uoči samog pogubljenja.

Dvojica zatvorenika tvrde da je trenutni sustav protuzakonit i pozivaju zatvorenike da se bore za pravo da unaprijed dobiju obavijest o svom smaknuću.

- Tužba podnesena pred sudom u Osaki u četvrtak također traži odštetu od 22 milijuna jena (193.000 dolara) za nevolje uzrokovane životom s neizvjesnošću oko datuma njihovog pogubljenja - rekao je njihov odvjetnik.

- Ovo gazi ljudsko dostojanstvo - rekao je Yutaka Ueda za AFP.

- Zatvorenici osuđeni na smrt obično su obaviješteni samo jedan do dva sata prije pogubljenja i nemaju vremena vidjeti svog odvjetnika ili podnijeti pritužbu - objasnio je.

- Oni žive u strahu, misleći svako jutro "Možda je danas taj dan" kad čuju zvuk stražarskih cipela - tvrdi Ueda.

Japan je pogubio tri zatvorenika 2019. i čak 15 zatvorenika 2018. godine, uključujući njih 13 iz kulta Aum Shinrikyo koji je izveo smrtonosni napad sarinom na podzemnu željeznicu u Tokiju 1995. godine.

Osuđenike s povezom na očima, obično serijske ubojice, odvode na mjesto sa vezanim nogama i rukama vezanim lisicama prije nego što se ispod njih otvori zamka. Naravno, omča im je oko vrata. Mehanizam se pokreće tipkom u susjednoj prostoriji, koju istovremeno pritisne nekoliko policajaca, pri čemu nitko ne zna koja je tipka ona koja pokreće mehanizam.

Ueda je rekao da Japan "ne otkriva puno informacija o smrtnoj kazni", što znači da ima malo javne rasprave. Podrška javnosti za smrtnu kaznu i dalje je visoka unatoč međunarodnim kritikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:35