OBLJETNICA VLADAVINE

Godinu dana čovječanstva u eri Baracka Obame

Godinu dana. Toliko vremena prošlo je od dana kada je Amerikom zavladao političar sasvim novog svjetonazora. 4. studenog 2008. bilo je sasvim jasno da se Amerika odlučila za promjenu.

Ideja koju je novi američki predsjednik jasno istaknuo sloganom na svojim preizbornim plakatima.

Čovjek koji je po svemu drugačiji, moderan, obrazovan, karizmatičan i prije svega - crnac. Mirotvorac. Nobelovac. Čovjek koji je sliku Amerike u očima cijelog svijeta odlučio zauvijek promjeniti.

Čovjek koji je zaustavio recesiju (uložio 787 milijardi dolara u obnovu američkog gospodarstva), pokrenuo zdravstvenu reformu, počeo povlačenje trupa iz Iraka (stanje u Afganistanu neizvjesno), s Rusima dogovorio smanjenje nuklearnog naoružanja, uspostavio diplomaciju sa zemljama s kojima je nije bilo zbog njegovog prethodnika George W. Busha, pokrenuo rješavanje pitanja zatvora Guantanamo.

Taj čovjek je 44. američki predsjednik. Čovjek neobičnog imena - Barack Husein Obama.

Na taj dan, povijesni 4. studenoga, reći da je cijeli svijet dočekao novog predsjednika s uzbuđenjem i nadom, svjetlom na kraju tunela, bilo bi nedovoljno. Cijeli svijet je bio u deliriju.

U Keniji, Obamini rođaci na sav glas na ulici pjevali su 'Idemo u Bijelu Kuću!', a Kenija je sljedeći dan proglasila nacionalnim blagdanom. U nadolazećim danima bebe u Keniji i SAD-u dobivala su imena po Baracku i njegovoj supruzi Michelle Obami.

Stanovnici grada Obama u Japanu ludovali su cijelu godinu. Presretni što njihov grad nosi ime isto onome novoga američkog predsjednika.

U fotogaleriji povodom godišnjice Obamine vladavine donosimo vam neke od najemotivnijih reakcija ljudi diljem svijeta tog nezaboravnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:21