SKANDAL

Goldman Sachs pod sumnjom: Zaradili na klađenju protiv svojih klijenata

 Reuters

WASHINGTON - Američka se banka Goldman Sachs usred krize kladila da će cijene nekretnina pasti te tako zaradila golem novac, dok su njezini klijenti gubili milijune.

Riskantne financijske sheme

Kako je na saslušanju pred senatskim odborom rekao senator Carl Levin, interni mailovi pokazuju da je Goldman Sachs promovirao riskantne financijske sheme koje su i izazvale krizu, a potom je i zaradio kladeći se protiv tržišta nekretnina. Banka pak tvrdi da je riječ tek o uobičajenim načinima smanjenja rizika.

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) protiv Goldman Sachsa podigla je i prijavu za prijevaru. SEC tvrdi da je banka bila u sukobu interesa jer se kladila da će vrijednosnice koje je kupovala za svoje klijente pasti, a sada su se pojavili i interni mailovi.

‘Zaradili smo 5 milijuna’

U jednom je član uprave, kada je čuo da je smanjen rejting vrijednosnica vezanih uz nekretnine - što je njihovim klijentima donijelo velike gubitke - napisao da se banka kladila protiv tih vrijednosnica. “Mogli bismo zaraditi ozbiljan novac”, napisao je.

U drugom se mailu opisuje utjecaj propasti korporacije za koju je Goldman Sachs izdao obveznice. Loša je vijest, stoji u e-mailu, to što će banka izgubiti 2,5 milijuna dolara, ali dobra je vijest “da smo zaradili pet milijuna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:32