NEVJEROJATNO OTKRIĆE

GOLEMI MEGALOPOLIS U BRAZILU ŠOKIRAO ZNANSTVENIKE Počeo se graditi prije četiri tisuće godina, a prostire se na području većem od V. Britanije

 
 youtube screenshot

Znanstvenici su na sjeveroistoku Brazila pronašli gigantski kompleks od 200 milijuna brežuljaka koje su izgradili - termiti! Koliko je ovo otkriće senzacionalno, govori podatak da su se te nastambe gradile oko 4.000 godina i da je područje koje pokriva taj termitski megalopolis veće od Velike Britanije, stoji u studiji objavljenoj u časopisu 'Current Biology'.

Neki brežuljci su visoki i do tri metra i cijelo područje je vidljivo na Google Earthu, ali je poprilično skriveno od pogleda sa samog tla. Zanimljivo, ti brežuljci zapravo nisu bile nastambe termita nego odlagališta pri kopanju zemlje. Posljednjih 4.000 godina termiti su kopali podzemne tunele kako bi pronašli područja s kojeg se mogu bezbrižno hraniti lišćem, a velike količine zemlje i ostalih materijala ostavljali su iza sebe.

- Ovo je najveći bioinženjerski projekt među insektima, a najuzbudljivije je u cijeloj priči što su neki brežuljci stari gotovo 4.000 godina. Gotovo kao egipatske piramide! - rekao je istraživače Stephen Martin, inače profesor sa sveučilišta u Salfordu.

- Količina iskopane zemlje iznosi deset kubičnih kilometara. S tom količinom moglo bi se napraviti oko četiri tisuće piramida u Gizi - rekao je Martin uz zaključak: - Nevjerojatno je da danas postoji nepoznato biološko čudo te veličine i starosti, a da su stanovnici i dalje živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:30