AKTIVISTI BIJESNI

GOOGLE SE VRAĆA U KINU, ALI U IZMIJENJENOM OBLIKU Pogledajte koje riječi su sve izbacili iz svoje tražilice: 'Ovo je crni dan za slobodu interneta'

 
 REUTERS

Google radi na tražilici koja bi blokirala određene pojmove, piše The Guardian. Ova kompanija bi na taj način opet ušla na kinesko tržište odakle je izašla prije osam godina zbog cenzure i hakiranja. Googleova tražilica je trenutno blokirana u Kini, kao i Youtube.

Googleovi stručnjaci rade na izradi tražilice koja bi izostavila sadržaje koje kineska vlada smatra neprimjerenim. Pojmovi poput demokracije, ljudskih prava i mirnih prosvjeda će se nalaziti na crnoj listi riječi ove aplikacije.

Web portal The Intercept je prvi izvijestio o ovoj priči, a iznijeli su tvrdnju da je kineska tražilica namijenjena operativnom sustavu Android za mobilne uređaje. Kineski mediji u državnom vlasništvu su negirali da je ovo istina.

Aktivisti za ljudska prava iz Kine su kazali da će pristajanje Googlea na cenzuru biti 'mračan dan za slobodu interneta'.

'Nemoguće je reći koliko je ovaj potez usklađen s Googleovim motom 'Učini pravu stvar' te pozivamo kompaniju da promijeni svoju odluku, kazao je Patrick Poon iz Amnesty Internationala, koji je specijaliziran za problematiku povezanu s Kinom.

'Ako najveća svjetska tvrtka koja kreira tražilice usvoji tako ekstremne mjere, to će značiti veliki napad na slobodu informiranja i slobodu interneta.Stavljanjem profita ispred ljudskih prava Google će napraviti grozan presedan i dopustiti kineskoj vladi da pobijedi', kazao je Poon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:41