SUĐENJE U ITALIJI

Googleovi čelnici osuđeni na zatvor zbog povrede privatnosti bolesnika

Na Googleu je 2006. objavljen video na kojemu su četvorica učenika tukla petoga s Downovim sindromom. Video je dva mjeseca bio u rubrici 'najzabavniji'
 AFP

RIM - Sud u Milanu osudio je trojicu Googleovih čelnika zbog povrede privatnosti, jer je na Googleu 2006. objavljen video na kojemu su četvorica učenika neke srednje tehničke škole u Torinu vrijeđali i tukli petoga s Downovim sindromom. Google je taj divljački čin uvrstio u rubriku “najzabavniji snimci” i ondje ga držao dva mjeseca, od rujna do studenoga 2006., dok napokon nije uklonjen.

Osuđeni su David Carl Drumond (tada predsjednik, a sada viši potpredsjednik Uprave tvrtke Google Italy), George De Los Reyes (tada član Uprave), te Peter Fleisher (odgovoran za strategije privatnosti u tvrtci). Kazne je izrekao sudac Oscar Magi. Presuda je donesena u prvom stupnju i nije stoga pravomoćna do isteka roka za žalbu, odnosno do rješenja žalbe.

Kazne su minimalne, gotovo simbolične - po šest mjeseci zatvora, pa i to uvjetno - ali su revolucionarne utoliko što naglašavaju da je internetsko glasilo podvrgnuto istim zakonima kao i glasila u inim medijima: tisku, radiju, televiziji, telefoniji itd.

Sudac Magi smatra da poduzetnikovo pravo ne može biti nadređeno pravu osobe na privatnost. “U središtu procesa bilo je pravo pojedinca i zaštita osobe, i to kroz zaštitu njezine privatnosti.”

Google Italy je svoju reakciju povjerio glasonoši Marcu Panciniju, koji je odlučio osuditi sud zbog “nasrtaja na temeljna načela slobode na kojima je sazdan internet”. Trojica osuđenih, naglašava Google Italy, nisu ni snimili, ni ukrcali, ni vidjeli taj videouradak, pa su, kaže Pancini, osuđeni za zlodjelo trećih. Sud pak smatra da je krivica baš u tome što nisu vidjeli, niti su donijeli i proveli odluke kojima bi se kontrolirao da se na njihovome komercijalnom sajtu, u svrhu njihove zarade, ne objave uraci koji vrijeđaju prava trećih, a u u konkretnom slučaju pravo na dostojanstvo osobe bolesne na taj način da se nije kadra braniti od ponižavajućeg nasilja kojemu je bila izložena.

Roditelji napadnutog momka, koji je preko Googlea bio ponižen pred cijelim svijetom, povukli su privatnu tužbu. Lako je naslutiti što je Google poduzeo da ih uvjeri i tako izbjegne još veću materijalnu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:07