SLUŽBENI POSJET IZRAELU

GRABAR-KITAROVIĆ U MEMORIJALNOM MUZEJU YAD VASHEM 'Holokaust se nikad neće i ne smije zaboraviti'

 
Kolinda Grabar-Kitarović u Memorijalnom muzeju Yad Vashem 2015. godine
 Profimedia, Sipa Press

Izražavajući duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i svijetu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u Memorijalnom muzeju Yad Vashem rekla kako se "shoa" - tragedija židovskog naroda - "nikad neće i ne smije zaboraviti".

- Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelome svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikad neće i ne smije zaboraviti - izjavila je predsjednica nakon što je u Memorijalnoj dvorani zapalila vječni plamen u spomen šest milijuna Židova ubijenih u nacističkim pogromima i logorima u Drugom svjetskom ratu te položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo ubijenih.

Ovo nije njezin prvi posjet Yad Vashemu i, kako je rekla, "kad god ga posjetim, uvijek sam iznova potresena tragedijom židdovskog naroda i najcrnjeg sata čovječanstva".

- Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate - pravednike među narodima - i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti - rekla je predsjednica.

Među pravednicima među narodima, prema najnovijim podacima, je 115 Hrvata.

Grabar-Kitarović također je istaknula kako su "tragedija židovskog naroda i bol preživjelih vječni podsjetnik da se vrednote čovječnosti, mira i demokracije ne bi smjele uzimati zdravo za gotovo".

- Neka se ne zaboravi, kako se nikad više ne bi dogodilo - rekla je Grabar-Kitarović.

- Tikkun olam - budimo bolji - riječi su kojima je zaključila svoje obraćanje.

Direktorici Yad Vashema Dorit Novak poklonila je knjigu Esther Gitman, američke Židovke iz Sarajeva, "Stup ljudskih prava" o blaženom Alojziju Stepincu.

Novak se zahvalila predsjednici na njezinoj "predanosti" posljednjih godina i zalaganju u očuvanju sjećanja na šest milijuna okrutno ubijenih duša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:07