POSTUPANJE S MIGRANTIMA

GRANIČNA POLICIJA BiH 'S hrvatskim MUP-om dobra suradnja u svim segmentima rada'

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
 Robert Fajt / CROPIX

Direktor granične policije BiH Zoran Galić u ponedjeljak lokalnim medijima nije želio komentirati video o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s BiH, ističući da s hrvatskim MUP-om imaju dobru suradnju u svim segmentima rada.

Galić je u pisanoj izjavi medijima istaknuo da su pripadnici granične policije BiH tijekom ove godine, zaključno sa 16. prosincom "od ilegalnih prelazaka državne granice odvratili 14.885 migranata i pri tome koristi sve dozvoljene metode za njihovo odvraćanje u ilegalnom prelasku državne granice u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli".

"Istovremeno, želim naglasiti da imamo dobru suradnju i s MUP-ovima Srbije i Crne Gore, a sve u cilju efikasnog nadzora državne granice i sprječavanja svih oblika prekograničnog kriminala.

GPBiH je tijekom devet mjeseci 2018. održala 228 sastanaka s graničnim policijama susjednih zemalja na lokalnoj razini i 20 sastanaka na regionalnoj razini.

Također u istom razdoblju realizirano je i 2.647 mješovitih ophodnji s policijama susjednih zemalja", izjavio je direktor granične policije BiH Zoran Galić.

Organizacija "Border Violence Monitoring" (BVM) koja prikuplja podatke o protjerivanju i nasilju nad migrantima, u nedjelju je objavila video materijal za koji tvrdi da potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sustavno izbacuje skupine izbjeglica na vanjskoj granici EU prema Bosni i Hercegovini, a hrvatski MUP je te tvrdnje odbacio navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:26