MINIMALNA VEĆINA

GRČKI PARLAMENT NAKON MARATONSKE SJEDNICE OD 38 SATI IZGLASAO POVIJESNI SPORAZUM Nakon skoro tri desetljeća Makedonija može promijeniti ime!

Grčka je tako prihvatila promjenu imena dosadašnje Republike Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija
Grčki parlament, Alexis Tsipras i scene ispred parlamenta
 Costas Baltas / Alkis Konstantinidis / Reuters

“Ovo je pobjeda za politiku mira”, izjavio je bivši grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias nakon što je parlament u petak ratificirao Prespanski sporazum koji je on potpisao: za je bilo 153 zastupnika, protiv 146, a jedan je glasao da je prisutan, dakle suzdržan. Dakle, glasali su svi zastupnici, njih 300.

Grčka je tako prihvatila promjenu imena dosadašnje Republike Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija. Pa bi se moglo očekivati da je konačno završen dugotrajni spor između Atene i Skoplja koji je blokirao bilo kakvo približavanje Makedonije euroatlantskim integracijama. Skoplje je bilo pozvano u članstvo NATO-a zajedno s Hrvatskom i Albanijom i trebalo postati članicom Saveza 2008. godine. Nakon ovog glasanja svi se nadaju da će grčki parlament deblokirati svoje protivljenje ulasku sada Sjeverne Makedonije u NATO. A EU će vrlo vjerojatno ubrzo pokrenuti postupak otvaranja pregovora jer Skoplje ima status kandidata.

Procedura nije bila lagana niti je to itko očekivao. Rasprava je bila najdulja u modernoj grčkoj povijesti, dulja nego što su bile one u jeku financijske krize kad je trebalo donositi teške ekonomske mjere. Nikos Voutsis, predsjednik parlamenta, potvrdio je da se ukupno raspravljalo 38 sati i u raspravu se uključilo 200 zastupnika (od 300). Ukratko, povijesno zasjedanje.

Kotzias je dao ostavku na položaj ministra vanjskih poslova nakon što se na sjednici vlade sukobio s bivšim ministrom obrane Panosom Kammenosom iz stranke Neovisni Grci koji je bio protiv potpisivanja Prespanskog sporazuma. Kammenos je 13. ovog mjeseca napustio vladu kako ne bi morao podržati Sporazum. No, većina zastupnika njegove stranke je prvo glasala za opstanak vlade premijera Alexisa Tsiprasa, a zatim i za Prespanski sporazum.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, te njegova zamjenica Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn odmah su pozdravili ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu: “EU je od početka snažno podržavala povijesni sporazum koji su potpisali premijeri Tsipras i (Zoran) Zaev nakon pregovora pod okriljem UN-a. Bila je potrebna politička hrabrost, vodstvo i odgovornost na svim stranama kako bi se riješio jedan od najtežih sporova u regiji. Obje su zemlje prihvatile jedinstvenu priliku i dale primjer pomirenja cijeloj Europi nudeći time dodatni poticaj europskoj perspektivi regije”.

Lider opozicije Kyriakos Mitsotakis je rekao kako ratifikacija Prespanskog sporazuma predstavlja “težak i tužan dan za Grčku”, ali i dodao kako će se “svim svojim silama boriti kako bi ublažio negativne posljedice do kojih će svakako doći zbog ovog problematičnog sporazuma”. Dakle, jasno je dao do znanja da se neće protiviti stupanju sporazuma na snagu niti će ga osporavati kad, kako navode ankete, pobijedi na parlamentarnim izborima ove godine. U tom smjeru ide i objava europskog povjerenika za ekonomska i financijska pitanja Pierrea Moscovicija: “Ratifikacija je važan korak za političku i ekonomsku stabilnost Grčke, regije i Europe”. Poruke je više nego jasna: ekonomska stabilnost Grčke je ono što bilo koja vlada nakon teških godina krize treba. I zato je Prespanski sporazum prošao u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:59