TRETMAN IZBJEGLICA

GUARDIAN OBJAVIO NOVE OPTUŽBE NA RAČUN HRVATSKE POLICIJE Migranti: Za križeve na glavama govorili su da liječe koronu MUP: Moguće da su sve izmislili

 No Name Kitchen

Više od 30 migranata The Guardianu je otkrilo detalje navodnih pljački i premlaćivanja koje su, kako tvrde, pretrpjeli od strane hrvatske policije. Policajci su nekima od njih, kako navode, sprejem na tjemenima nacrtali križeve. Rekli su im da je to "lijek za koronavirus". Nastavak je to priče koju je ovaj britanski list objavio početkom svibnja, a na koju je hrvatski MUP reagirao žestokim priopćenjem u kojem odbacuje napise kao pretenciozne, neobjektivne i senzacionalističke.

The Guardian je do spomenutih najnovijih spoznaja došao nakon razgovora s azilantima te prikupljanja fotografija i više desetaka svjedočanstava, među kojima su se našla i ona maloljetnika. Ta im je građa otkrila da su se hrvatski policajci smijali i pili pivo dok su migrantima koji su u Hrvatsku pokušali ući iz Bosne i Hercegovine na tjemenima sprejem crtali križeve. The Guardian navodi da neki europarlamentarci traže da se osnuje nezavisno tijelo koje bi istražilo ove instance zlostavljanja.

Prema svjedočanstvima migranata koja su potvrdile brojne dobrotvorne udruge, vojno osoblje je između 6. i 7. svibnja na autocesti A7 kod hrvatsko-slovenske granice privela najmanje dvije skupine migranata te ih predala policiji.

"Nekoliko vojnih lica u zelenim uniformama uhvatilo nas je u tri ujutro", rekao je migrant iz Pakistana. "Pretražili su nas kako bi provjerili da ne krijumčarimo nešto te su potom pozvali policiju. Zatim je stigao policijski kombi s četiri policajca u crnim uniformama. Nagurali su nas u kombi i potom odvezli u policijsku stanicu gdje su nas fotografirali. Natjerali su nas da potpišemo neki papir. Zatražili smo azil, ali su nam rekli da zašutimo."

Te je večeri hrvatska policija navodno privela desetke azilanata, većinom iz Pakistana i Afganistana, koji su uhvaćeni na različitim lokacijama. Policija ih je potom 7. svibnja oko 16 sati strpala u četiri kombija te odvezla na hrvatsko-bosansku granicu. "Naša je skupina bila u kombiju koji je imao staklenu pregradu pa sam vidio da su policajci stali u trgovini kako bi kupili pivo. Pili su dok smo putovali prema maloj rijeci u blizini Velike Kladuše", rekao je drugi Pakistanac.

Prema svjedočanstvima migranata, tu je počelo zlostavljanje. Policija im je navodno rekla da jedan po jedan izađu. Tada su im sprejem na tjemena nacrtali križeve. "Napravili su nam križeve na glavama, a nekolicini su obojili i brkove i čela", rekao je jedan azilant. "Potom su nas natjerali da skinemo odjeću i obuću. Uzeli su nam novce i mobitele pa su zapalili našu odjeću i imovinu. Desetak ih je zatim stalo u red i natjeralo nas da hodamo pored njih. Dok smo to radili tukli su nas drvenim štapovima i policijskim palicama. Nakon toga su nas gurnuli u rijeku i rekli nam da se ne vraćamo."

Od 33 osobe koje je intervjuiralo Dansko izbjegličko vijeće (DRC), jedna od glavnih organizacija koja migrantima u Bosni i Hercegovini pruža liječničku pomoć, "29 je reklo da ih policija udarala policijskim palicama. Otac i sin su rekli da ih je policija natjerala da stave glave u otvor između vrata i okvira policijskog vozila te da su potom nogom udarali u vrata vozila. Isti taj otac i sin rekli su da je policija prema njima ispalila sedam hitaca dok su preko rijeke plivali prema Bosni i Hercegovini."

No Name Kitchen / Facebook

Izbjeglice s kojima je razgovarao DRC rekli su im je policija na tjemena narančastim i crvenim sprejem nacrtala križeve te da su ih potom prisilili da prijeđu granicu te da se vrate u Bosnu i Hercegovinu. "Jedna 11-člana grupa u kojoj je bio maloljetnik bez pratnje odrasle osobe rekla je da su policajci pili pivo dok su ih 'označavali' i udarali. Pivo su kupili na putu do granice", rekli su iz DRC-a.

Druge četiri osobe s kojima je razgovaralo osoblje DRC-a rekle su da su im hrvatski policajci rekli da je križ na tjemenu "lijek za koronu". Dvočlana obitelj, otac i maloljetni sin, rekli su da su se policajci smijali dok su im crtali križeve. Četveročlana skupina rekla je da se zlostavljanje dogodilo pored naselja Glinica u Bosni i Hercegovini. Dvočlana je obitelj ustvrdila da su bili zlostavljani i s druge strane granice kod Šturlića, također u Bosni i Hercegovini.

"Ne možemo nagađati što bi bili razlozi za takvo postupanje", rekla je Nicola Bay, direktorica u DRC-u zadužena za Bosnu i Hercegovinu. "Ono što je jasno - 'žigosanje' ljudi nacrtanim križevima primjer je ekstremno zlostavljačkog i omalovažavajućeg ponašanja prema ljudima koji pokušavaju prijeći granicu i ući u Hrvatsku. Dok su ovi incidenti zaista šokantni, oni se, nažalost, uklapaju u uzorak zlostavljanja o kojem izbjeglice i migranti koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku stalno pričaju."

DRC-ovi timovi u Bosni i Hercegovini samo su u travnju zabilježili 1.641 slučaj vraćanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske u Bosnu. Od tog broja, 891 osoba rekla je da je pretrpjela nasilje ili fizički napad, 1.253 osobe rekle su da im je imovina ili oduzeta ili uništena (zapaljena), 871 osoba rekla je da im je hrvatska policija ili oduzela ili uništila identifikacijske dokumente, a 445 osoba reklo je da im je uskraćena mogućnost traženja azila, unatoč tome što su ga eksplicitno tražile.

The Guardian navodi da je više puta kontaktirao hrvatsku policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova, ali da nisu dobili odgovor na molbu za komentar spomenutih navoda.

Međutim, nakon što je The Guardian 12. svibnja objavio da hrvatska policija migrantima na tjemenima sprejem crta križeve, Ministarstvo unutarnjih poslova demantiralo je optužbe migranata, nazvavši ih "potpuno apsurdnima". Također, Ministarstvo je optužilo The Guardian za "napad s predumišljajem na Republiku Hrvatsku".

The Guardian navodi da je skupina zastupnika u Europskom parlamentu nakon te priče počela agitirati da nezavisna komisija istraži navode o zlostavljanjima. "Vjerujemo da bi se Europska komisija trebala pridružiti istrazi Ujedinjenih naroda kako bi se zaustavilo navodno zlostavljanje te kako bi odgovorni odgovarali", stoji u internom memorandumu koji kruži među europarlamentarcima. "Ako se optužbe pokažu istinitima, riječ je o slučaju grubog i jasnog kršenja Schengenskog kodeksa za zaštitu granice. S obzirom na ozbiljnost optužbi, od Komisije očekujemo da poduzme brze i temeljite poteze kako bi se odgovorilo na ova pitanja te da se o nalazima istrage što prije obavijesti Parlament."

"Činjenica da je od 6,7 milijuna eura koliko je Hrvatska od Europske unije dobila za rješavanje graničnih pitanja samo 300 tisuća potrošeno na sustav nezavisnog nadzora koji bi trebao osigurati provedbu međunarodnog prava i poštivanje ljudskih prava pokazuje prioritete", rekla je europarlamentarka iz Irske Clare Daly. "Oni su, suštinski gledano, potaknuli hrvatske vlasti te su odgovorni za ovu najnoviju rundu zlostavljanja i ilegalnih vraćanja. To je čisti skandal, sramotno napuštanje svih principa poštivanja ljudskih prava u koje se kunu. Sram ih može biti."

Unatoč prosvjedima novinara, dobrotvornih organizacija i Agencije UN-a za izbjeglice te pozivima da se istraže optužbe na račun hrvatske policije, Europska unija još nije intervenirala. "Jedino što možete zaključiti je da obveze prema zaštiti ljudskih prava mogu ignorirati sve dok je granica sigurna i jaka", rekla je Daly. "(Hrvatska) iz gospodarskih razloga želi širenje Schengena, a ako to znači žrtvovanje izbjeglica i migranata, onda će to izgleda napraviti. Zlo mi je i sramota me je što sam članica Europske unije koja ovako djeluje. Ne sumnjam da je Komisija svjesna da su te tvrdnje istinite i da su žrtvovali izbjeglice i migrante te obaveze prema međunarodnom pravu zbog širenja Schengenske zone zbog tržišnog poslovanja i geopolitike. Neće im biti dopušteno da se izvuku. Odgovornost mora prevagnuti, inače je Europska unija gotova", izjavila je eurozastupnica Daly.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske emailom je opovrgnulo tvrdnje da su bili nasilni prema migrantima, ali je dodalo da će se provesti temeljita istraga navoda migranata i izbjeglica. U emailu su sugerirali da je moguće da su migranti sve izmislili. "Smatramo da je iznimno vjerojatno da su tisuće migranata spremni na sve kako bi ostvarili svoj cilj pa da su tako spremni i lažno svjedočiti protiv policije", stoji u emailu. "Kada nema dokaza, najjednostavnije je i najlakše izmisliti događaje koji se nisu dogodili ili prave događaje prenaglasiti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06